Журналистът Горан Благоев за АдмиралЪ: Новият патриарх на  Българската църква трябва да е с желание за диалог и обединяване

Журналистът Горан Благоев за АдмиралЪ: Новият патриарх на Българската църква трябва да е с желание за диалог и обединяване

Журналистът и историк Горан Благоев, сподели своите размисли за миналите и бъдещите патриарси. в разговор с репортер на АдмиралЪ.

„Преди 11 години, изборът на патриарх беше отбелязан със спекулации и контроверзии“, подчерта Благоев.

Той  припомни, че митрополит Неофит, който беше избран, имаше желание за диалог с другите църкви, включително и с католическата църква. Той коментира и други кандидати, като посочи митрополит Гавриил от Ловчанската епархия, който може  да се окаже бъдещ патриарх.

Благоев  обаче сподели съмненията си за възможността му да заеме тази позиция, въпреки че би бил подходящ избор.

В светлината на предстоящия избор на нов патриарх, Благоев призова българския народ да се моли за достоен кандидат. Той изрази загрижеността си относно действията на митрополита от Пловдив, който според него разполага със значително бизнес и политическо влияние и предизвиква напрежение в църковните кръгове.

Тези коментари отразяват широкото разискване и очакванията към следващия патриарх на Българската православна църква, като се надяват на лидер, способен да избегне конфликти и да насърчи диалога, както вътре в църквата, така и с другите религиозни общности.