Защо капакът на тоалетната никога не трябва да се оставя отворен при пускане на водата

Защо капакът на тоалетната никога не трябва да се оставя отворен при пускане на водата

Изследванията предупреждават, че оставянето на тоалетната седалка вдигната, особено по време на пускане на водата, може да създаде „тоалетна струя“, в която малки капчици могат да разпространят вредни микроби из цялата баня.

 

През 2019 г. учени от University College Cork установиха, че покриването на тоалетната седалка намалява както видимите, така и по-малките капчици по време и след пускане на водата с 30 до 60 процента. Елинор Потър от Plumbworld казва, че трябва да се поставят „напомняния“ в баните, за да не забравят хората да затворят капака, преди да пуснат водата.

 

Тя казва, че това ще помогне да се спре разпространението на микроби върху повърхности като кърпи, плотове и дори нашите четки за зъби.

 

„Това ще има дълбоко въздействие върху цялостната ни хигиена и безопасност за здравето“, добавя тя. „Тази практика, макар и да изглежда като нещо незначително, играе решаваща роля за ограничаване на разпространението на микроби и инфекции в дома.“

 

Спускането на капака на тоалетната по време на пускане на водата обаче може да ускори натрупването на варовик. Но това е „по-малката беля“.