Зашеметяващата фитнес инструкторка Даниела Блажева за балансът на самоконтрола и концентрацията

Зашеметяващата фитнес инструкторка Даниела Блажева за балансът на самоконтрола и концентрацията

Добре дошли на днешната ни среща, посветена на темата за самоконтрола и концентрацията в света на спорта и фитнеса. Спортът не е просто физическа активност, а по-скоро комплексен баланс между физическо усилие и психическа настойчивост. За да постигнем високи резултати и да развием нашите спортни умения, е от съществено значение да развием и поддържаме силна дисциплина, самоконтрол и концентрация.

Днес  изключителната  Даниела Блажева, бодибилдърка с магнетичен характер и впечатляваща преданост към спорта ще сподели с нас своя опит и знания по въпроса за самоконтрола и концентрацията в света на фитнеса и бодибилдинга.

. Ще се потопим в дискусията с Даниела, която ще ни сподели своите стратегии и методи за поддържане на баланса между тялото и ума, както и за развитието на концентрацията и дисциплината в залата за тренировки.

Виждаме тази среща като възможност да се вдъхновим от нейния опит и да научим, как да подобрим своята спортна производителност, чрез упражнения за укрепване на нашата воля и фокус. В крайна сметка, разбирането на важността на самоконтрола и концентрацията в спорта е нещо, което може да ни помогне не само да постигнем по-добри резултати, но и да развием по-изпълнен и балансиран начин на живот.

Какво е баланс и координация? 

Балансът и координацията са едни от основните фактори за успех в множество спортове. За трениращите гимнастика или сърф например от съществено значение е добрият баланс, а координацията е важна за спортове, свързани с удряне или хвърляне на топка. И двете играят важна роля не само в развитието на различни умения, но са от основно значение и за добрия фитнес профил на човек. Балансът е способността на мозъка да поддържа тялото в равновесие при изправено състояние, а координацията е способността му да движи две или повече части контролирано, гладко и ефективно. Те са необходими за множество дейности в ежедневието ни. Включването на упражнения за баланс в тренировъчната програма е важно, защото:

-повишават енергията

-подобряват техниката на бягане са ефективен начин за стягане и тонизиране на мускулите на бедрата, таза и кръста

-усъвършенстват координацията, повишават възможността за реакция в случай на внезапна заплаха, подобряват рефлексите

-могат да бъдат добавени към загрявката преди силова тренировка за долна част на тялото, дълго бягане или спортове като тенис, баскетбол или футбол

-могат да се използват като упражнения с нисък интензитет между серии упражнения с висок интензитет.

Има два вида баланс, според състоянието на тялото – статичен и динамичен.

Статичният баланс е свързан с поддържането на равновесие при неподвижно положение на тялото, като седенето на един крак, например. На пръв поглед това изглежда нещо много просто, но всъщност е свързано със сериозен процес на обработка на данни от страна на вестибуларния апарат. Нервната система е тази, която въздейства върху работата на мускулите, за да ги задържи в определена позиция.

Динамичният баланс пък е този, при който тялото поддържа равновесие по време на движение. Тук основна роля играят множество двигателни рефлекси, придобити още в ранното детство. Координацията от своя страна е комплексно умение, което изисква не само добър баланс, но още сила и ловкост.

Упражненията за баланс и координация са изключително полезни и ефективни за стягане на мускулите. Те могат да се изпълняват както със собствено тегло (пример за такива упражнения са коремните преси, набиранията на лост и др.), така и с тежести.

Подходящи упражнения за него са баланс на един крак (поза „Дърво”) и “Aрабеск” (навеждане напред на един крак в поза везна). Необходимо е да се достигнат поне 20 секунди баланс, след което може да се пристъпи към упражнения за динамичен баланс.

Клякане на един крак  (Пистолет)

Това е многоставно упражнение с висока интензивност и е едно от най-сложните упражнения за баланс. Чрез него се натоварва основно четириглавият бедрен мускул, но в движението участват още седалищната мускулатура, задната бедрена мускулатура и прасците. Освен баланса, клякането на един крак подпомага функционалността, гъвкавостта и силата на трениращия. Започва от позиция стоеж, като раменете и стъпалата са в една линия, гърбът е изправен, а коремът – стегнат. Един от краката е основен и поема натоварването, а другият е леко свит в коляно и напред, като образува лек ъгъл. Тялото се спуска бавно надолу. Ръцете сочат напред, за да подпомогнат пазенето на равновесие. Спускането продължава докато задната част на бедрото докосне прасеца. Упражнението завършва с връщане в стартова позиция, след което краката се сменят. Правят се по 10 клека на крак.

Напади с висок ритник напред

Друго много ефикасно упражнение за баланс. Чрез него се натоварват още и мускулите на бедрата и таза, което го прави много ефективно за силни и здрави крака, стегната седалищна мускулатура и изравняване на мускулния дисбаланс. Изпълнява се като единият крак се изнася назад и се прикляка, така че коляното на този крак да опре в земята (напад назад). Следва изправяне, при което задният крак се изпъва напред като при ритник. Правят се по 10-12 повторения.

Заден напад с реверанс

С това упражнение се тонизират раменете, трицепса, дупето и краката – то е едно от най-често използваните и ефективните за оформяне на кръгло и стегнато дупе, сексапилни крака и премахване на целулит при дамите. За изпълнението му се застава в изправена позиция с крака, разтворени на ширината на раменете, и опънати надолу ръце. За по-голямо натоварване може да се държат тежести. Приклякайки с десния крак, левият се спуска зад него по диагонал и застава от вътрешната му страна, с коляно, опряно в земята. По този начин десният крак се свива под прав ъгъл. След това тялото се връща в начална позиция и движението се повтаря с другия крак. Правят се 10-12 напада на всеки крак.

Мъртва тяга на един крак

Това упражнение е многоставно и чрез него се подобрява балансът между ляв и десен крак. Освен това е много ефективно за укрепване на задната верига мускули и  коремните мускули. При правилно изпълнение, трениращият се учи и на правилна техника за навеждане и изправяне в ежедневието, спомага и за подобряване на стойката. Изпълнява се с тежести като лост, дъмбел или пудовка. Взема се избраната тежест като се придържа пред тялото с две ръце, максимално близко до опорния крак. Стъпва се на опорния крак, а другият се измества леко назад. Движението започва с избутване на таза назад, вследствие на което тялото се навежда напред, а задният крак се изпъва назад. Коленете и на двата крака трябва да са леко свити. При достигане на земята с ръце, се стягат мускулите на таза и тялото се изправя в първоначална позиция. Правят се 10 повторения на всеки крак.