Заместник-ректорът на Медицинския университет във Варна предупреждава за увеличаване на късогледството при децата

Заместник-ректорът на Медицинския университет във Варна предупреждава за увеличаване на късогледството при децата

Заместник-ректорът на Медицинския университет във Варна, чл. кор. проф. Христина Групчева, изрази загриженост от увеличаващото се число на деца с късогледство. Тя сподели, че в последните 10 години се е отчел над 5% ръст на късогледите деца, особено сред първокласниците и второкласниците.

Проф. Групчева подчерта важността на очното здраве, като посочи, че способността да виждаме е от жизненоважно значение за получаване на информация. Тя подчерта, че осъществяването на очна профилактика е от съществено значение не само за здравето, но и за етиката и икономиката, като добави, че това е общочовешка задача.

В контекста на това, проф. Групчева сподели и за своята книга „55 причини да обичаме очите“, в която представя съвети за опазване на зрението. Тя отбеляза, че пандемията от COVID-19 негативно се отрази на очното здраве поради увеличеното време пред електронни устройства, което води до подтискане на мигането и увреждане на очната повърхност.

Накрая, професорът посочи тютюнопушенето като един от основните вредни навици за очите, както и вниманието, което трябва да се обърне при използването на грим и спането с грип.

За повече информация относно очното здраве и методи за опазване на зрението, може да се консултирате със специалисти или да прочетете книгата на проф. Христина Групчева.