Загриженост за нарастващото съдържание на пестициди и PFAS в плодовете и зеленчуците

Загриженост за нарастващото съдържание на пестициди и PFAS в плодовете и зеленчуците

Според изследване на Световната здравна организация (СЗО) се потвърждава увеличението на съдържанието на пестициди в плодовете и зеленчуците. За последните десет години те са нараснали с притеснителните 220%. Този факт представлява сериозна загриженост за общественото здраве и околната среда.

Изкуствено създадените PFAS вещества, които са съединения между въглерода и флора, са особено тревожни. Защото те разполагат с химически свойства, които ги правят изключително трудни за разграждане. Те остават в околната среда за стотици години и са известни като „вечни“ вещества.

Техните химични свойства ги правят предпочитани материали в различни индустрии. Например, те се използват в текстилната индустрия за дивани и за защитни облекла. Също така, те се прилагат в съдовете за готвене и опаковките за еднократна употреба.

Тези факти ни подсещат за неотложната необходимост от строги мерки за контрол и регулиране на употребата и изхвърлянето на пестициди и PFAS вещества. Здравето на населението и бъдещето на околната среда зависят от нашата способност да действаме отговорно и ефективно в тази нарастваща проблематика.