Внукът на Райна Княгиня:  Единението на българския народ е от съществено значение за нашата съдба, 3-ти март не е подходящ за национален празник

Внукът на Райна Княгиня: Единението на българския народ е от съществено значение за нашата съдба, 3-ти март не е подходящ за национален празник

Наследникът на великата Райна Княгиня, Здравчо Здравчев, изрази своето мнение за състоянието на българския народ и историческите събития, които формират националния идентитет.

В интервю за рубриката „Историите на Мария Йотова“ в предаването „На фокус“, той подчерта необходимостта от единение на българския народ, като изрази убеждението си, че разединението води до отслабване на страната и служене на чужди интереси.

Здравчо Здравчев каза, че споровете около историческите събития, като Трети март, трябва да бъдат преосмислени, като отбеляза спорните последици от Освободителната война.

Той подчерта загубата на територия и население, като отбеляза значението на датата 6 септември, която според него е по-подходяща за национален празник, тъй като отбелязва Съединението на България.

Здравчев също така сподели гордостта си от българската култура и история, като разкри своето семейно дърво и изследвания в музея на Райна Княгиня в Панагюрище.

Той сподели историята за Райна Княгиня, която участва активно в Априлското въстание и бива спасена от американски журналист, сърдечно защитавайки българската история пред света.

Това интервю на Здравчо Здравчев осветлява значението на единството, историята и културата за българския народ, като призовава за по-голямо осъзнаване и уважение към наследството на предците ни.