Внимание! Престъпници използват дийпфейкове с лица на известни обществени личности за инвестиционни измами в социалните мрежи

Внимание! Престъпници използват дийпфейкове с лица на известни обществени личности за инвестиционни измами в социалните мрежи

Поредната измама в социалните мрежи с лица на NOVA излезе наяве, като този път  са замесени водещата на „Събуди се“ Марина Цекова и президентът на България Румен Радев. Фалшив видеоклип рекламира схеми за бързо забогатяване, като използва генерирани от изкуствен интелект гласове и изображения на уважавани обществени фигури.

В измамата  участват организирани престъпни групи, които се занимават с инвестиционни шмекерии. Жертвите биват подведени да вярват, че уникална платформа им предоставя възможност за стабилни и безрискови печалби.

За да убедят потенциалните жертви, измамниците използват дийпфейк видеа с лица на известни обществени личности, като Марина Цекова и Румен Радев. Наивниците са насочвани към уебсайт, където трябва да предоставят лични данни, а след това биват подтиквани да вкарват пари в схемата.

Органите на реда, включително дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, вземат мерки за премахване на фалшивите видеа от социалните мрежи. Главен комисар Владимир Димитров посочи, че измамите продължават и предупреди, че организираните престъпни групи, занимаващи се с инвестиционни измами, таргетират граждани на практика в целия свят.

Въпреки че технологията на дийпфейковете е използвана за подвеждане на хора, експертите от ГДБОП подчертават, че човешкият мозък остава незаменим при разследването на такива престъпления. Въпреки употребата на изкуствен интелект, контролът от страна на човека остава от съществено значение за противодействие на подобни измами.

Съветът на експертите е, ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, то най-вероятно е измама. Стремете се да бъдете информирани и внимателни в онлайн пространството, като не предоставяте лични данни или пари на непроверени източници.