„Възраждане“: Предлагаме Народното събрание да гласува изпращане на хуманитарна помощ за Ивицата Газа

„Възраждане“: Предлагаме Народното събрание да гласува изпращане на хуманитарна помощ за Ивицата Газа

Народният представител от „Възраждане“ Даниел Проданов внесе проект на Решение за предприемане на мерки във връзка с хуманитарната криза, вследствие на конфликта в Ивицата Газа на основание чл. 86 от Конституцията на Република България. Решението дава мандат на Министерския съвет на Република България да обсъди и приложи пакет от мерки и действия.

„От „Възраждане“ предлагаме да се окаже хуманитарна помощ на цивилното палестинско население, засегнато от военните действия, съобразно обективните възможности на страната ни. Разбира се, това трябва да стане, съобразявайки се с оперативния механизъм за безопасно изпращане, получаване и съхранение на доставки на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни продукти, чрез кипърската инициатива за морски транспортен хуманитарен коридор, известна като „Амалтея“, или други създадени с тази цел международни инициативи.“, обосновава предложението си Даниел Проданов.

Вече над 40 страни координират помежду си изграждането и функционирането на гореспоменатия морски транспортен коридор,  належащо е нашата държава да заяви и изпълни на практика своята воля за спасяване на максимално голям брой човешки животи в Ивицата Газа.

„Хуманитарните действия, които се основават на общочовешки принципи на хуманност, неутралност, безпристрастност и независимост, имат за цел предоставяне на обща подкрепа, помощ и закрила за хората в държави извън ЕС, които са пострадали от природни или причинени от човека бедствия. Днес в Ивицата Газа хиляди деца бедстват беззащитни – нещо, за което неколкократно алармира ООН и редица правителства.“, допълва Проданов.