„Възраждане“ – Бургас внесоха декларация против перки в морето, щели да пречат на туризма

„Възраждане“ – Бургас внесоха декларация против перки в морето, щели да пречат на туризма

Общинските съветници от „Възраждане“ в Бургас внесоха декларация против изграждането на ветрогенератори в морето. Документът е изпратен до председателя на общинския съвет още в петък, а днес беше представен на пресконференция, с участието на заместник-председателя на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев, общинските съветници Виктория Върбанова и Мариян Иванов.

„Ние се борим с този лобистки законопроект още откакто се заговори за него“, подчерта Ганев. 

“Пряко засегнат ще бъде сектор Рибарство, в който са заети около 6 до 8 хиляди души. 2 000 са официално регистрираните кораби за стопански риболов, 60 са рибопреработвателни предприятия и 24 са мидените ферми в България. Засегнати са десетки, дори стотици хиляди, в т.ч. семействата на рибарите, рибарските общности, заведения, търговски обекти и консуматори”, поясни Цончо Ганев.

Той добави, че се предвижда да се построят инсталации, които да дават над 3 гигавата електроенергия, което ще бъде дотирано от всички български граждани и цената му ще е над 6 пъти по-висока от произвежданата до момента.

„Подобен лобистки закон ще попречи и на българския туризъм“, категоричен бе Цончо Ганев. 

Общинският съветник Мариян Иванов представи и проекта на декларация, изготвен и внесен от „Възраждане“. С документа се предлага бургаските съветници да се обявят против този законопроект, а подобни декларации вече бяха приети във Варна и в Созопол.

„Призоваваме колегите от всички партии да я подкрепят, защото този лобистки законопроект ще застраши рибарите и летния туризъм. Рибарите имат реални опасения, че тези съоръжения ще променят миграцията на пасажните риби; че тези перки няма да са на 12 мили в морето; че в закона неясно е описани какви съоръжения може да са обект на концесията“, поясни Мариян Иванов. 

Това, че властта, в лицето на лидера на ГЕРБ, отиде във Варна и обеща изтеглянето на законопроекта не означава, че той ще бъде спрян, тъй като е подкрепен от останалите политически сили. Ганев подчерта, че не вярват на Борисов и призова това да бъде направено в парламента.

„Ако това нещо не стане – ще гледаме какво ще направят общинските съветници на ГЕРБ и техните партньори в община Бургас. Тук ситуациите са две – или подкрепят декларацията, или бойкотират лидера си“, добави Цончо Ганев. 

Проектът на декларация е внесен и предстои да се гледа в постоянните комисии към общинския съвет за предстоящата сесия.