Успешен трети изстрел на Starship: SpaceX постигна исторически успех в космоса /Видео/

Успешен трети изстрел на Starship: SpaceX постигна исторически успех в космоса /Видео/

SpaceX успешно изстреля за трети път ракетата Starship, която се очертава като най-мощната ракета в историята. Полетът беше отбелязан с поредица от постижения, включително успешно разделяне на степените и работата на двигателите на двете степени след разделението.

Въпреки някои непредвидени ситуации, като неуспешното приводняване на първата степен, SpaceX се радва на успеха на полета.

Целите на SpaceX за този полет включваха успешно запалване на втората степен, отваряне и затваряне на вратата за полезен товар на Starship, демонстрация на прехвърляне на гориво, първото в историята повторно запалване на двигател Raptor в космоса и контролирано повторно влизане на Starship. Тези цели правят този полет по-амбициозен от предишните два, които завършиха с експлозии.

Успехът на този полет е от критично значение за мисията на NASA „Артемида“, която има за цел да върне астронавти на Луната за първи път от повече от пет десетилетия. Starship е избрана от NASA като транспортно средство за тази мисия и успехът й е от ключово значение за бъдещите изследователски усилия в космоса.