Турне на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев -вижте подробности

Турне на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев -вижте подробности

ВЛАДИГЕРОВ И СМТАНА в поредица концерти на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев
През 2024г. се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо ВЛАДИГЕРОВ и 𝟐𝟎𝟎 г. – от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих СМЕТАНА.
По този повод трима талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България със знакови творби на двамата велики композитори.
Датите на концертите са с начален час 18:30, Вход Свободен и се реализират с подкрепата на Национален фонд Култура.

12 март – Пазарджик
зала Маестро Георги Атанасов
23 април – Шумен
Къща музей Панчо Владигеров
24 април – Габрово
Художествена галерия “Христо Цокев”
20 май – Хасково

Театър “Иван Димов”

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело.
В програмата са включени още знаменитата
“Песен” за цигулка и пиано
3 пиеси за пиано:
„Страст“ из оп. 9 №8
„Есенна елегия“ из оп. 15 №2
„Прелюд“ оп. 15 №1
„Елегичен романс“  за виолончело и пиано
Българска концертна фантазия оп.35 за виолончело и пиано
Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана

Освен в четирите града на България, триото Табакова, Кръстев и Пеев ще изнесат концерт и в София – на 16ти март от 19:00 в Балната зала на Двореца/Национална Художествена Галерия.
Събитието е организирано от Къща-музей Панчо Владигеров и идеята му е да възстанови програмата на концерт от 26 юни 1941 г., в която е свирил самият Панчо Владигеров!
Билети за концерта, част от цикъла “По Владигеровски” могат да бъдат закупени от мрежата на Ивентим и Национална Художествена Галерия преди събитието.

Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.