Трагедия в Одеса: Руска дрон атака убива семейства, сред жертвите и бебе, майката се опитва да го защити с тялото си

Трагедия в Одеса: Руска дрон атака убива семейства, сред жертвите и бебе, майката се опитва да го защити с тялото си

Десет жертви се потвърдиха след руската атака с дрон в южния украински град Одеса, която порази многоетажен жилищен блок. Спасителните екипи откриха телата на още една жена и бебето й под развалините. Откритото днес тяло е на осеммесечно бебе. Майката се е опитала да закрие бебето с тялото си, а телата им са били намерени в здрава прегръдка.

Жертвите включват съпругата и сина на бесарабския българин Сергей Гайдаржи, които бяха идентифицирани като Анна и четиримесечният Тимофей. Трагедията предизвика изявление на украинския президент Володимир Зеленски, който изрази съболезнованията си на семействата на загиналите и заяви, че тази трагедия би могла да бъде предотвратена, ако оръжейните доставки за Киев не бяха забавени.

Националната служба за спешна помощ на Украйна предположи, че под развалините на сградата може да има още четирима души. Спасителните екипи продължават да търсят във възможностите за оцеляване.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалните данни от 2001 година. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски райони.