Тържества по случай Националния празник на Република България – 3 март, отбелязани в  Созопол, Черноморец и Равадиново обединиха  хиляди родолюбиви българи /Фото галерия/

Тържества по случай Националния празник на Република България – 3 март, отбелязани в Созопол, Черноморец и Равадиново обединиха хиляди родолюбиви българи /Фото галерия/

Във всички населени места в община Созопол тържествено отбелязаха Националния празник на РБългария – 3 март!
На площад „Хан Крум“ в Созопол Началото на празненствата по повод 146-ата годишнина от Освобождението бе дадено с приемане на строя на представителния блок на Военноморска база Бургас с командир капитан III ранг Калоян Попов, от командира на Военноморска база Бургас капитан I ранг Петър Петров.

Под звуците на химна на България бяха тържествено вдигнати знамената на РБългария, ЕС и на община Созопол.
Най-малките възпитаници на детска градина “Снежанка” направиха вълнуваща драматизация на стихотворението на Пенчо Славейков “Даваш ли Даваш, Балканджи Йово”.

 

Децата от детска градина “Здравец” пяха и рецитираха патриотични песни за родината.
Учениците от вокална група “Созополски гласчета” към СУ „Св.Св Кирил и Методий“ също пяха песни, напомнящи и възхваляващ великите дела на героите, посветили живота си на народното дело.

“ 3 март е датата, на която България отново се появява на политическата карта на света. Тази дата е венецът, за който са дали живота си стотици герои и който България заслужава. Свободата е най-висшата човешка ценност, която днес се радваме да имаме. Но тя не е даденост. За нея трябва да се борим, защото дори и днес има народи, които нямат такава. Няма да забравим героите, няма да забравим Перущица, Шипка, Батак и Стара Загора. Свеждаме чела в памет и почит на загиналите за нашата свобода. Да живее свободна и просперираща България! Честит празник!”.

Това каза пред созополчани зам.кметът Тодор Дамянов.

Пред арката на загиналите за свободата на България венци и цветя бяха поднесени от името на Кмета на общината Тихомир Янакиев, от Общинска администрация, Общински съвет и неговия председател Станимир Андонов, общински съветници, Военноморска база Бургас, политически партии, неправителствени организации, СУ „Св.св. Кирил и Методий“ и граждани.

Паметта на героите за Свободата на Майка България бе почетена и с едноминутно мълчание на колене.

Националният празник бе тържествено отбелязан и в град Черноморец. В парка пред паметника на загиналите войници бе построен представителен блок, а строят бе приет от командира на Военноморска база Бургас.

Кметът Росен Деспов с въздействащо слово поздрави своите съграждани. Той също напомни, че на този ден преди 146 години България е заела отново своето място сред свободните европейски народи.

“Отдаваме почит на тези, които отдадоха живота си за свободата на България. Няма да забравим героите и тяхната саможертва. “, каза в словото си кметът на Черноморец.

Отец Стилиян от храма “Св. Никола” в града отслужи панихида за загиналите и изпя химн към Богородица, с който воеводите са влизали в бой. Отецът напомни, че нито едно българско знаме не е било пленявано.

Ритуалът по полагане на венци и цветя беше изпълнен пред паметника на загиналите от с. Свети Никола за освобождението на България.
Кметство Равадиново и НЧ „Просвета“ също организираха празнично честване.

Кметът Иван Пазвантов поздрави присъстващите, а децата изнесоха музикално-поетична програма, която повдигна патриотичния дух на всички гости.