Страшен гаф на Луната, американският апарат Одисей се преобърна и …

Страшен гаф на Луната, американският апарат Одисей се преобърна и …

Космическият апарат „Одисей“ е „жив и добре“, но се е преобърнал при кацането си на Луната, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на информация на компанията, разработила модула.

Той е първият частен космически апарат, който каца на Луната и беляза и завръщането на САЩ на лунната повърхност след 1972 г.

Компанията „Интюитив машинс“, базирана в Хюстън, щата Тексас, съобщи също, че в резултат на човешка грешка не са сработили лазерните далекомери на апарата. На брифинг от компанията обясниха как инженерите са открили грешката часове преди времето за кацане и как са импровизирали спешна корекция, за да спасят мисията.

„Одисей“ стигна непокътнат по повърхността на Луната, но анализът на инженерите на компанията е показал, че шесткракият робот вероятно се е „спънал“ в момента на кацането. Смята се, че космическият кораб е закачил един от краката си върху неравната повърхност и се е преобърнал, спирайки настрани, подпрян на скала“, каза изпълнителният директор на „Интюитив машинс“ Стивън Алтимъс.

Той добави, че според всички индикации „Одисей“ е „стабилен близо до или на мястото на кацане“, край кратера Малаперт А, близо до южния полюс на Луната, съобщава БТА.

„Имаме комуникация със спускаемия апарат“ и екипите по контрол на мисията изпращат команди към апарата, каза Алтимъс.

От компанията казаха, че скоро след кацането на Луната в четвъртък радиосигналите са давали информация, че цилиндричният апарат е кацнал в изправено положение, но изпълнителният директор уточни, че погрешните заключения са били в резултат на по-ранни телеметрични данни.