Стабилност на имотния пазар в България: Новите тенденции и интересите на клиентите

Стабилност на имотния пазар в България: Новите тенденции и интересите на клиентите

Състоянието на имотния пазар в България остава стабилно, докато нови тенденции и предпочитания на клиентите определят развитието на отрасъла.

Според последните анализи от агенцията за недвижими имоти RE/MAX Advantage, наблюдаваме увеличен интерес към модерни жилищни комплекси със завършено ново строителство. Клиентите търсят жилища, които съчетават съвременен дизайн, енергоефективност и удобства, като подобни обекти в затворени комплекси са особено предпочитани.

Въпреки това, старото строителство не губи своята привлекателност, особено в квартали като „Мараша“ в град Пловдив, където ограниченията за ново строителство поддържат високо търсене и цени на имотите.

Въпреки тези изменения, стабилността на пазара е подкрепена от няколко ключови фактора. Вдигнатата максимална възраст на кредитополучателите разширява клиентската база, като същевременно максималният процент на финансиране остава стабилен в диапазона от 80 до 90 процента.

Важно е да се отбележи, че кредитните консултанти не виждат драстично повишаване на лихвите, като вероятен сценарий в близко бъдеще. При промяна от 0.5% лихвата, месечните вноски се увеличават, но пазарът се очаква да остане активен.

Независимо от тези промени, само 28% от сделките с имоти се осъществяват, чрез банкови кредити в момента. Това означава, че евентуалното повишаване на лихвите няма да доведе до значителни трусове, като е важно да се спазва златното правило за погасяване на заеми.

В заключение, влизането на България в еврозоната не се очаква да промени условията по кредити значително. Жилищните заеми в страната продължават да бъдат едни от най-евтините в Европейския съюз, като се запазва интересът на хората за инвестиции в недвижими имоти.