Среща с уникалния фитнес-тренер Даниела Блажева или всичко което трябва да знаем за тренировките за отслабване и диетите свързани с него /Секси галерия/

Среща с уникалния фитнес-тренер Даниела Блажева или всичко което трябва да знаем за тренировките за отслабване и диетите свързани с него /Секси галерия/

В рубриката ни с уникалната Даниела Блажева ще ви запонаем с една изключително чувствителна тема -отслабването.

Телесните мазнини по време на отслабването и какво се случва с телесните мазнини , когато сме на диета са част от обширната тема, която Даниела Блажева ще коментира за всички вас.

Телесните мазнини по време на отслабване:

Когато сме на диета или се опитваме да свалим килограми по друг начин, с тялото ни се случват много промени, но замисляли ли сте се къде отиват телесните мазнини? Какви промени настъпват – физиологически и психически, в организма ни? Повечето хора не си задават тези въпроси, устремени към резултатите (повече за методите на отслабването можете да научите на страницата ни за отслабване).

Но ако знаем отговора, ще сме подготвени за всичко, което ще ни съпътства по пътя към желаната фигура и ще е по-лесно да контролираме процеса, без главоблъскане и притеснения.

Какво се случва с телесните ни мазнини, когато сме на диета?

Когато спазваме хранителен режим или диета, приемаме по-малко калории, отколкото са необходими на тялото ни. Поради този дефицит тялото ни се обръща към запасите от мазнини за енергия. Тялото ни трябва да изхвърли мастните отлагания чрез поредица от сложни метаболитни пътища.

Мазнините се катаболизират чрез хидролизата им до свободни мастни киселини и глицерол. Мастните киселини освобождават повече енергия от въглехидратите, защото са по-богати на водород. Страничните продукти от мастния метаболизъм и деградацията на мастните киселини напускат тялото:

 • Като вода – през кожата (при потене) и бъбреците (при уриниране).
 • Като въглероден диоксид – през белите дробове (когато издишваме).

За пример можем да посочим аминокиселините -те или се използват за синтеза на протеини и други биомолекули, или се окисляват до урея и въглероден диоксид, при което се освобождава енергия.

Междувременно разграждането на телесните мазнини освобождава енергия за биологични функции и физическа активност. Освен това генерира топлина, която поддържа температурата на тялото нормална.

Какво се случва с телесните мазнини, когато спортуваме?

При физическа активност първо мускулите ни изгарят съхранявания гликоген за енергия. След около 30 до 60 минути аеробни упражнения тялото започва да изгаря главно мазнини.

Експертите препоръчват поне 30 минути кардио, два до три пъти седмично. Препоръчителни са и тренировките за вдигане на тежести и съпротива. Увеличаването на мускулната маса може да ни помогне да изгорим повече калории и да повишим основната си метаболитна скорост. Упражненията увеличават и дихателната честота, така че повече въглероден диоксид напуска тялото ни, когато тренираме.

Съхраняване на енергия в организма

Телата ни са създадени да съхраняват излишната енергия в мастните клетки. Ако носим излишни килограми, това означава, че приемаме повече енергия (калориите са единица за енергия), отколкото използваме. Излишната енергия се съхранява в мастната тъкан по цялото тяло под формата на триглицериди. По-малки количества енергия се съхраняват в черния дроб и мускулите ни като гликоген.

Как тялото ни използва енергията?

Тялото ни използва енергията, за да функционира правилно, по няколко начина:

 • Когато си почиваме – сърцето ни се нуждае от енергия, за да изпомпва кръв, дробовете ни – за дишането и мозъка – за да мислим(това е нашия основен метаболизъм).
 • Когато сме активни – мускулите ни се нуждаят от енергия, независимо дали седим на стол или тичаме.
 • Когато ядем, храносмилателната ни система се нуждае от енергия, за да разгражда и съхранява храната.

Какви промени ще усетим, докато сваляме килограми?

Свалянето на няколко излишни килограма и промените в телесните мазнини определено е нещо положително и подобрява здравето и увереността. Но има някои изненади, не винаги приятни, за които може да не сме готови. Затова нека видим с какво можем да се сблъскаме по време на отслабването:

 • Когато сваляме килограми, е възможно по-често да ни е студено – според специалистите това може да се дължи на спадане на нивата на тироидния хормон, когато губим част от телесните мазнини, и това да води до студени тръпки.
 • Често се случва килограмите да са свързани с нашата увереност – и по-скоро, липсата на такава. Понякога си мислим, че влизането в добра физическа форма ще ни помогне да повишим самочувствието си, но не винаги това е така. Това е напомняне, че свалянето на килограми не винаги е отговор на всичките ни проблеми. Трябва да помислим и къде се корени основният такъв и да работим паралелно и над него.
 • По време на отслабването сънят може значително да се подобри. Неприятното хъркане може да изчезне, както и тежкото дишане. Ще се будим значително по-отпочинали и без да се притесняваме, че сме нарушили и съня на партньора си по някакъв начин.
 • Движението става много по-лесно – приятното чувство от тренирането е все по-голямо след всеки загубен килограм. Ставите болят по-малко, енергията се покачва и болките в гърба значително намаляват.
 • Когато губим килограми, не саморазмерът на дрехите е това, за което трябва да се съобразяваме, когато пазаруваме. Размерът на обувките, както и този за рамки на очилата също могат да се променят. Затова, ако сте свалили няколко килограма и имате намерение да си купувате нови обувки или очила – пробвайте първо. Може да се изненадате от резултата.

Някои алергии могат значително да бъдат облекчени или дори да изчезнат. Това може да се дължи на по-малкото напрежение върху надбъбречните жлези и дихателната система при свалянето на килограми.

 • Отпускане на кожата

Един от най-неприятните проблеми. Ако става въпрос за 2-3 кг, ще се сдобием само със стрии, с които има варианти да се справим. Но когато става въпрос за повече килограми, понякога корекцията може да се окаже само медицинско решение. Затова свалянето на килограми трябва да е постепенно и придружено от правилно хранене и тренировки, за да не се сблъскаме с неприятната увиснала кожа след това.

 • Камъни в бъбреците

След рязка загуба на килограми е възможно да се появи такъв проблем. Тъй като тялото ни изгаря мазнините бързо, част от холестерола в черния дроб се просмуква в жлъчката, което може да предизвика образуването на песъчинки или камъни. Добрата новина е, че това е лесно разрешим проблем. Ако по време на отслабването ви се образуват камъни в бъбреците, намалете темпото и се старайте да сваляте по един, максимум 2 кг на седмица.

За какво още да внимаваме и да сме подготвени?

Друг проблем, с който можем да се сблъскаме по време на диетата или хранителния режим, който сме избрали, е депресията. Тя се поражда, главно, от продължителността на начинанието. Ако правим диета периодично и успяваме да задържим теглото си, е възможно да избегнем този ефект. Ако сте навлезли във фаза на здравословен режим, който включва и избраната от вас диета и сте открили добрия баланс, вероятно няма да се сблъскате с този проблем.

Отслабеният имунитет е другото, за което трябва да внимавате, когато сваляте килограми. Често ограничаването на храната не винаги е съобразено с необходимите ни хранителни вещества. Затова е важно да подберете балансирана диета, която да не доведе до дефицит на вещества в тялото. Или да намерите алтернативен заместител или помощник на здравословното хранене, като хранителни добавки.

Отървете се от телесните мазнини разумно

Желанието да влезем в добра форма е едно от най-добрите решения, които взимаме за себе си и нашето здраве. Трябва да сме подготвени за промени – в тялото ни и в настроенията ни, но ако знаем какво ни предстои, ще ни бъде по-лесно и ще знаем как да ги преодолеем. Още съвети и методи за отслабване можете да намерите на страницата ни за отслабване. Бъдете здрави, във форма и щастливи. Успех!