Спор за музика в Центъра за бежанци в София е предизвикал масовия бой

Спор за музика в Центъра за бежанци в София е предизвикал масовия бой

Конфликтът в Центъра за бежанци в „Овча купел“ в София е възникнал в резултат на спор заради силна музика, съобщи Милена Методиева, директор на регистрационно-приемателния център.

Спорът е възникнал между гост, който е посетил свой братовчед, и десет младежи, настанени в центъра. По думите на Методиева, гостът направил забележка за силната музика, която е звучала от центъра, което е довело до конфликт между страните.

Тя подчерта, че контролът на достъпа в центровете на Държавната агенция за бежанците е в отговорност на охранителната фирма, с която агенцията има договор. Изяснява се как гостът е влязъл в центъра, като се изисква обяснение от служителя на смяна. Методиева добави, че възможно е да е станала човешка грешка, тъй като понякога влизат по няколко лица едновременно.

Пропускателният режим в центровете е от 9:00 до 19:00 часа, като посетителите се проверяват, а данните им се записват. Методиева беше категорична, че лицата, пребиваващи в центровете, имат респект от страна на полицията, но не и от охраната.

Събитието коментираха и бившият зам.-министър на вътрешните работи и експерт по сигурността Филип Гунев и председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов. Те подчертаха, че инцидентите в Центъра за бежанци и на бул. „Витоша“ са две различни ситуации и не трябва да се свързват.

Гунев отбеляза, че подобни инциденти се случват ежедневно в различни части на България и че не бива да се затварят очите пред проблемите с миграцията и престъпността в Европа.

С други думи, двете ситуации, включително инцидентът в Центъра за бежанци и боевете на бул. „Витоша“, са израз на напрежение, което изисква внимание и справяне от страна на компетентните органи.