Спор между президента и ПП-ДБ относно проектокабинета „Габриел”

Спор между президента и ПП-ДБ относно проектокабинета „Габриел”

На първия пленарен ден за седмицата се очаква да се разреши съдбата на проектокабинета „Габриел”, който вчера беше представен пред президента Румен Радев. След връчването на изпълнения мандат, от ПП-ДБ обявиха, че съставът на проектоправителството не е обсъждан с тях. Оказа се дори, че не е искано съгласието на номинираните за министри, а премиерът в оставка Николай Денков заяви, че отказва да участва в този състав на правителство. Последваха го и други номинирани за министри от групата на ПП-ДБ.

Президентът издаде указ, с който предлага Народното събрание да избере номинираната за премиер Мария Габриел. А от ПП-ДБ поискаха държавният глава да оттегли указа.

От президентската институция отговориха, че указът на държавния глава няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от НС е изрична отговорност на кандидата за министър-председател. Дали ще се стигне днес до гласуване на кабинета „Габриел” в Народното събрание засега не е ясно. В 8.30 часа ГЕРБ-СДС свикват пресконференция, на която очакваме отговор на този въпрос.