Специалистът онколог д-р Цвети Иванова за Ракът на маточната шийка: Стратегии за борба със скрития враг

Специалистът онколог д-р Цвети Иванова за Ракът на маточната шийка: Стратегии за борба със скрития враг

В днешното съвременно общество осведомеността за здравето и болестите играе решаваща роля в запазването на нашето благосъстояние и качеството на живот. Сред сериозните заболявания, които засягат жените, ракът на маточната шийка изпъква като един от най-често срещаните видове ракови заболявания. Той представлява предизвикателство за здравето на хиляди жени в България и по света всяка година. Въпреки напредъка в медицината и скрининг програмите, мнозина жени стават внезапна жертвана  това заболяване или не осъзнават рисковете, свързани с него.

За да се  справите с този кошмарен  проблем, е необходимо да разберем симптомите, факторите на риск и методите за превенция и лечение на рака на маточната шийка.Днес  ще се фокусираме върху информацията, която специалистът по онкология д-р Цвети Иванова ще предостави, разкривайки всички аспекти на това коварно заболяване. Целта е да разберем защо е важно да сме информирани и какви стъпки трябва да предприемем в случай на поява на рак на маточната шийка. Всичко това с цел да се подобри диагностиката, лечението и профилактиката на този сериозен здравословен проблем, който засяга живота на много жени.

Д-р Иванова, каква е епидемиологията на рака на маточната шийка? 

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване при жените. В България всяка година се откриват повече от 1000 нови случаи на рак на маточната шийка. Смъртните случаи са около 350 на година.  Заболеваемостта се увеличава с напредване на възрастта след 25 г и достига пик при 50-54 годишните.

Кои са рисковите фактори за неговото заболяване от дамите? 

Humam papiloma virus инфекции (HPV 16 и 18 най-чести). HPV 16 и 18 ДНК е налице в >90% от цервикалните плоскоклетъчни
карциноми, а HPV 31, 33 и 35 ДНК по-рядко. Роля играе и имунният отговор. Тютюнопушене – натрупване на карциногени в цервикалната лигавица. Орални контрацептиви – тъй като клетките, покриващи маточната шийка, са хормонално чувствителни.  Ранни сексуални контакти и множество сексуални партньори  Отслабена имунна система. Други инфекции, предавани по полов път – хламидии, генитален херпес.  Ограничен достъп до лекарски услуги и до скринингови програми- в по-слабо развитите страни е по- разпространено.

Значи най-сигурният метод да го хванем на време е годишният скрининг? Какво включва той? 

Ракът на маточната шийка е единственото злокачествено заболяване, за което има създаден изключително ефикасен скрининг. Чрез първичната профилактика и скринингът, смъртността от рак на маточната шийка намалява в пъти.

1. профилактика с ваксина- при момичета които все още са нямали сексуални контакти(9-13г)
2. ежегодни цитонамазки
3. течно-базирана цитология HPV- тестове
4. колпоскопия

Нека да кажем на дамите които не разбират, какво занчи цитонамазка? И мене ме плаши самото наименование? 

ПАП теста е най-масовият метод за профилактика на рака на маточната шийка. Разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Георгиос Папаниколау . Вземането на цитонамазка е неболезнена процедура и всяка жена над 21 години трябва да правят цитонамазка веднъж годишно. Просто е необходимо редовно посещение при гинеколог. Нормално ПАП теста трябва да е I-II група, при трета група е добре теста да се повтори след лечение и цикъл. IV- V- наличие на карцином.

 Как се взима пробата?

Медицински специалист взима клетъчен материал от маточната шийка и изпраща пробата в лаборатория, където под микроскоп се изследва за наличие на абнормни клетки. Цитонамазка се взема, когато жената не е в менструация. Най-доброто време е 10-20 ден от началото на менструацията. Добре е два дни преди изследването да се избягват секс, тампони, вагинален душ, кремове или вагинални препарати. Тези средства биха могли да отмият или скрият някои патологични клетки. В България е все още по-разпространена системата по РАР (Папаниколау). При нея резултатите са разделени в 5 групи: от І гр., която е с нормални клетки до Vгр., при която има данни за карцином  РАР I – нормални клетки.  РАР II – клетки показващи най-често възпалителни промени или метаплазия (доброкачествени промени), HPV инфекция.  РАР III – Граничен резултат. РАР ІІІА – Тежко възпалено или дегенеративно изменение РАР ІІІВ – Лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес РАР IV – тежка дисплазия, наличие на единични ракови клетки;  РАР V – наличие на множество ракови клетки, инвазивен карцином.

Д-р Иванова, какво представлява човешкия папиломен вирус и защо е толкова опасен? 

Съществуват над 150 вида HPV.  За 14 типа се знае , че причиняват цервикален карцином.  HPV 16 и 18 са най-рискови. На тях се дължат 70% от случаите на цервикален карцином. Приблизително 80% от всички сексуално активни възрастни ще се заразят от HPV в определен момент от живота си.  Повечето HPV инфекции изчезват от само себе си и обикновено нямат симптоми.

Как се взима проба за него?

Проба се взима по същия начин, както при PAP тест. След това лабораторен апарат изследва ДНК за високорисков HPV генотип.
Всички жени над определена възраст, дори тези в моногамни връзки или със същия дългосрочен партньор, трябва да бъдат изследвани заHPV.  Позитивен HPV резултат от тестването не означава задължително, че имате или ще развиете рак на маточната шийка. Това означава, че може да сте сте изложени на повишен риск. Важно е да знаете кой HPV тип имате, за да разберете напълно какъв е риска за вас. Дори и да сте си поставили HPV ваксина, пак трябва да бъдете изследвани за рак на маточната шийка. Въпреки че наличните HPV ваксини обхващат някои високорискови HPV типове (включително HPV 16 и HPV 18, двата най-рискови генотипа), те не покриват всички високорискови HPV генотипи. Ето защо експертите  препоръчват прегледите, свързани с редовен скрининг за рак на маточната шийка, дори след като сте били ваксинирани.

Каква роля играе колоноскопията при откриването на рака на маточната шийка? Защо колоноскопия? Какво представлява? 

Неинвазивно гинекологично изследване при което се прави детайлен оглед на шийка на матка със специален микроскоп (колпоскоп)- под насочено силно осветление и лупно увеличение до 40 пъти. Колпоскопията позволява на лекаря да изследва внимателно маточната шийка, за да види има ли абнормални участъци. От тези участъци може да бъде взета проба- биопсия.  Видеоколпоскопите от най-ново поколение позволяват съхранение на образите в база данни, проследяване на състоянието на пациентката и сравнение на образите във времето.

Кога се препоръчва?

Изследването се извършва при патологичен резултат от цитонамазката и установено носителство на HPV. Назначава се при съмнение за предракови състояния (преканцерози) и ракови изменения по шийката на матката, влагалището и външните полови органи.