Специалистът онколог д-р Цвети Иванова: Всичко за рака на стомаха, неговото диагностициране и лечение

Специалистът онколог д-р Цвети Иванова: Всичко за рака на стомаха, неговото диагностициране и лечение

Въпреки спада на заболеваемостта и смъртността през последните десетилетия, ракът на стомаха е едно от основните здравни предизвикателства в световен мащаб. Според оценките на GLOBOCAN 2020 ракът на стомаха е причинил приблизително 800 000 смъртни случая (представляващи 7,7% от всички смъртни случаи от рак) и се нарежда като четвъртата водеща причина за смъртни случаи от рак и при двата пола взети заедно.

В световен мащаб приблизително 1 089 103 души са били диагностицирани с болестта през 2020 г. Ракът на стомаха е петият най-често диагностициран рак в света.

Най-висока е заболеваемостта в Япония, Китай и Коста Рика. В Европа и САЩ разпространението му е по-ниско.

Ракът на стомаха е един от най-смъртоносните злокачествени тумори, с петгодишна преживяемост от около 20%.

В рубирката говори онкологът спецциалист, д-р Цвети Иванова ще разкаже за всички симптоми свързани с това заболяване и процесът на неговото лечение.

Д-р Иванова, какви са признаците  и симптомите  за рак на стомаха? 

Ранният стадий на рак на стомаха рядко протича със забележими симптоми. В страни, където скринингът за рак на стомаха не е рутинен, като България, повечето ракови заболявания на стомаха не се откриват, докато не  станат доста големи или се разпространят извън стомаха. Симптомите включват: постоянно лошо храносмилане и дискомфорт в корема, често оригване,  стомашни киселини, усещане за ситост много бързо при хранене,  чувство на подуване след хранене,  гадене,  болка в корема или гръдната кост,  затруднено преглъщане ( дисфагия),  повръщане (повърнатото може да е с кръв), въпреки че това е необичайно в ранните етапи, чувство на умора или слабост, в резултат на твърде малко червени кръвни клетки (анемия), пожълтяване на кожата и очите (жълтеница), ако ракът се разпространи в черния дроб. 

Какви са рисковите фактори за рак на стомаха?

Рисков фактор е всичко, което увеличава шанса на дадено лице да развие рак. Въпреки че рисковите фактори често влияят върху развитието на рак, повечето не причиняват директно рак. Някои хора с няколко рискови фактора могат никога да не развият рак, докато други без известни рискови фактори го правят.  Следните фактори могат да повишат риска от развитие на рак на стомаха: Възраст. Ракът на стомаха се среща най-често при хора на възраст над 55 години. Повечето хора, диагностицирани с рак на стомаха, са на възраст между 60 и 70 години.  Пол. Мъжете са два пъти по-склонни да развият рак на стомаха, отколкото жените. Бактерии. Често срещаната бактерия, наречена Helicobacter pylori ,причинява възпаление на стомаха и язви. Смята се и за една от основните причини за рак на стомаха. Има изследвания за H. pylori и инфекцията може да се лекува с антибиотици. Тестването за H. pylori се препоръчва, ако сте имали роднина от първа степен, като родител, брат или сестра или дете, който е бил диагностициран с рак на стомаха или  инфекция с H. pylori . Други членове на семейството също могат да го имат и инфекцията трябва да се лекува, ако бъде открита.  Семейна история/генетика. Хората, чийто родител, дете или брат, сестра са имали рак на стомаха, имат по-висок риск от заболяването. В допълнение, някои наследствени генетични заболявания, като наследствен дифузен рак на стомаха , синдром на Линч и фамилна аденоматозна полипоза ,могат да увеличат риска от рак на стомаха.  При наследственият дифузен рак на стомаха единствената причина за развитие на заболяването са унаследени или придобити мутации в определени генни локуси (при половината пациенти в CDH1 гена, който може да бъде изследван).  Раса/етническа принадлежност. Ракът на стомаха е по-често срещан при чернокожите, латиноамериканците и азиатците.  Диета. Диетата с високо съдържание на сол е свързана с повишен риск от рак на стомаха. Това включва храни, консервирани чрез сушене, опушване, осоляване или храни с високо съдържание на добавена сол. Яденето на пресни плодове и зеленчуци може да помогне за намаляване на риска.  Предишна операция или здравословни проблеми. Хората, които са имали стомашна операция, пернициозна анемия (стомахът не може да поеме достатъчно витамин В12, което води до намаляване на червените кръвни клетки) или ахлорхидрия ( липса на солна киселина в стомашния сок, който смила храната) имат по-висок риск от рак на стомаха.  Професионална експозиция. Излагането на определени видове прах и дим може да увеличи риска от развитие на рак на стомаха.  Тютюн и алкохол. Употребата на тютюн и пиенето на големи количества алкохол може да увеличи риска от развитие на рак на стомаха.  Затлъстяване. Наднорменото телесно тегло увеличава риска от развитие на рак на стомаха.

Как се поставя диагнозата на това коварно заболяване? 

Тя се поставя след взимане на биопсия – фиброгастроскопия и хистологично изследване. Към диагнозата може да ни насочи и рентгеноскопско изследване с бариев контраст. Ползва се също компютърна томография и ехоендоскопия, а също и ЯМР. При лабораторни изследвания също се наблюдават промени – повишено СУЕ, левкоцитоза, еритропения и хипохемоглобинемия . По отношение на стадирането по ТNМ: Тумор (T): Колко дълбоко се е разпространил първичният тумор в стомашната стена? Възел (N): Разпространил ли се е туморът в близките лимфни възли? Ако да, къде и колко? Метастази (M): Разпространил ли се е ракът в други части на тялото? T1 туморът е в стената на стомаха. Разделен е на T1a и T1b: T1a туморът е във вътрешните слоеве на стомаха (лигавицата) T1b туморът е прораснал през лигавицата и в слой от поддържаща тъкан, наречен субмукоза T2 туморът е нараснал в мускулния слой на стомаха T3 туморът е нараснал във външната обвивка на стомаха Т4 туморът е прораснал през външната лигавица на стомаха. Той е разделен на T4a и T4b: T4a туморът е пробил външната обвивка на стомашната стена. T4b туморът е прораснал през стомашната стена и в други органи или телесни структури наблизо, като черен дроб, хранопровод (хранопровод) или коремна стена. N0 (N нула): Ракът не се е разпространил в регионалните лимфни възли. N1: Ракът се е разпространил в 1 до 2 регионални лимфни възли. N2: Ракът се е разпространил в 3 до 6 регионални лимфни възли.
N3: Ракът се е разпространил в 7 или повече регионални лимфни възли.  N3a: Ракът се е разпространил в 7 до 15 регионални лимфни възли.  N3b: Ракът се е разпространил в 16 или повече регионални лимфни възли. M0 (M нула): Ракът не се е разпространил в други части на тялото. M1: Ракът се е разпространил в друга част или части на тялото.

Как се провежда лечението и какво включва то? 

Операция за отстраняване на част или целия стомах Гастректомията е сериозна операция и може да има сериозни странични ефекти. След тази операция пациентът може да яде малко количество храна. Честа нежелана реакция е група от симптоми, наречени дъмпинг синдром,
които включват спазми, гадене, диария и замаяност след хранене.  Химиотерапия. Тя се изписва от лекар онколог и лечението е с лекарства. Медикаментите могат да се дават венозно и на таблетки, за да достигнат раковите клетки в цялото тяло. Когато едно лекарство се прилага по този начин, това се нарича системна терапия. лъчетерапия. Лъчетерапия е използването на високоенергийни рентгенови лъчи или други частици за унищожаване на раковите клетки. Режимът на лъчетерапия или схемата обикновено се състои от определен брой лечения, прилагани за определен период от време. таргетна или имунотерапия. Таргетната терапия е лечение, което е насочено към специфичните за рака гени, протеини или тъканна среда, което допринася за растежа и оцеляването на рака. Този тип лечение блокира растежа и разпространението на раковите клетки и ограничава увреждането на здравите клетки. Имунотерапията използва естествените защитни сили на тялото за борба с рака, като подобрява способността на имунната система да атакува раковите клетки. Лечение за контрол на симптомите.

Палиативните и поддържащи грижи се фокусират върху подобряването на това как се чувствате по време на лечението чрез управление на симптомите и подкрепа на пациентите и техните семейства с други, немедицински нужди. Всеки човек, независимо от възрастта или вида и стадия на рака, може да получи този вид грижа. Това работи най-добре, когато се започне веднага след диагностициране на рака. Хората, които получават палиативни и поддържащи грижи заедно с лечението на рака, често имат по-леки симптоми, по-добро качество на живот и съобщават, че са по-удовлетворени от лечението.  Може вашето лечение да бъде част от клинично изпитване (проучване). Ще обясня малко повече, тъй като повечето хора не са запознати какво е това. Клиничните изпитвания се правят за всички видове и стадии на рак на стомаха. Те се фокусират върху нови лекарства, за да се разбере, дали новото лечение е безопасно, ефективно и вероятно по-добро от съществуващите лечения. Тези видове проучвания оценяват нови лекарства, различни комбинации от лечения.

Хората, които участват в клинични изпитвания, могат да бъдат едни от първите, които получават лечение, преди то да едостъпно за обществеността. Съществуват обаче някои рискове с клиничното изпитване, включително възможни странични ефекти и вероятността новото лечение да не работи. Хората се насърчават да говорят със своя здравен екип за предимствата и недостатъците на присъединяването към конкретно проучване. Някои клинични проучвания изследват нови начини за облекчаване на симптомите и страничните ефекти по време на лечението. Други изучават начини за справяне с късните ефекти, които могат да се появят дълго време след лечението.

И след всичко това, което чухме нека кажем, как по най-добрия начин да се предпазим от излагане на риск от рак на стомаха? Какви превантивни мерки да вземем? 

Към днешна дата най-важният начин за предотвратяване на рак на стомаха е намаленото излагане на рискови фактори, както и скринингът и ранното откриване. Допълнителни изследвания на рисковите фактори могат да помогнат за идентифицирането на различни възможности за по-ефективна превенция. Програми за скрининг за рак на стомаха са въведени в няколко страни, или като национален, или като опортюнистичен скрининг само на лица с висок риск. Като цяло, поради високата си агресивност и хетерогенност, ракът на стомаха все още остава сериозен глобален здравен проблем.