Созопол реагира яростно на отсечено дърво: Залесяване и компенсация за емблематичния ясен, обещават от общината

Созопол реагира яростно на отсечено дърво: Залесяване и компенсация за емблематичния ясен, обещават от общината

В Созопол изригна  вълна на раздразнение след сигнала за отсечено дърво в началото на Стария град, предварителна стъпка за изграждането на автогара. Местните жители изразиха горчиво недоволство, казвайки, че емблематичният ясен, на възраст над 300 години, беше отрязан без причина, като подчертаха значението му за града.

Според официални източници от общината, отсичането на дървото беше наложително заради археологическите разкопки, предшестващи строителството на автогарата. Този проект, който е иницииран от кмета Тихомир Янакиев, беше описан като най-голямата битка и най-голямата мечта на местното население.

Изграждането на автогарата е важна стъпка за развитието на туристическия град, предоставяйки му по-добри възможности за посрещане и изпращане на пътуващите.

Подобни действия, включващи сеч на дървета, се извършват и в други части на града в рамките на санитарния режим. Инженерът Мирослав Киров отбеляза, че някои дървета са в лошо фитосанитарно състояние и представляват опасност за обществената безопасност, поради което се налага тяхното премахване.

Въпреки това, общинските власти обещаха компенсация за загубата от отсечените дървета, като планират да засадят около 100 нови фиданки  и множество декоративни храсти в района. Организирана акция по залесяване е планирана за утре, 19 март, като част от усилията за възстановяване на зелените площи в града.

Такива действия демонстрират балансиран подход между развитие и запазване на природните ресурси, като общността се стреми да запази своята идентичност и в същото време да предостави по-добри услуги на своите граждани и посетители.