Сомалийските пирати възобновяват дейността си: Забелязан е корабът „Руен“да плава край бреговете на Сомалия след отвличането му

Сомалийските пирати възобновяват дейността си: Забелязан е корабът „Руен“да плава край бреговете на Сомалия след отвличането му

Сомалийските пирати продължават да представляват сериозна заплаха за мореплавателната сигурност в региона, като последните събития показват активиране  на техните дейности.

Днес, британската компания за морска сигурност „Амбри“ предупреди за потенциалната опасност от плаващия под малтийски флаг кораб за насипни товари „Руен“, който беше отвлечен от сомалийски пирати през декември. Информацията показва, че корабът е бил забелязан да се движи отново в източна посока на значително разстояние от бреговете на Сомалия.

Според „Амбри“, този кораб може да бъде използван за извършване на нападения срещу други търговски съдове. Призивът към другите кораби в района да повишат бдителността си е от съществено значение за предотвратяване на нови инциденти.

Ситуацията също така показва, че откупът за отвлечения екипаж на „Руен“ не е бил платен, което подчертава сериозността на заплахата от сомалийските пирати. Въпреки усилията за борба с този вид престъпления, нападенията във водите около Сомалия се продължават.

Събитията около „Руен“ се случват след нападението върху товарен кораб, плаващ под флага на Бангладеш, където 20 нападатели се качиха на борда и поеха контрола над съдът. Тези инциденти подчертават необходимостта от по-ефективни мерки за сигурност в региона и сътрудничество между международните морски организации за борба с пиратството.