Социологът Васил Тончев пред АдмиралЪ: Преговорите ще продължат, но предсрочните избори са  неизбежни

Социологът Васил Тончев пред АдмиралЪ: Преговорите ще продължат, но предсрочните избори са неизбежни

Според социолога Васил Тончев, предсрочните избори в България са неизбежни, но въпросът остава кога е най-подходящо да се проведат. В изявление за АдмиралЪ по телефона, Тончев изрази убеждението си, че преговорите между партиите ще продължат, въпреки че изборите са неизбежни.

„Сериозна политическа грешка би било да надделеят междуличностните отношения. „Сглобката” е формирана по геополитически съображения. Належащо е тя да продължи, а е лошо и за двете формации ротацията да не се случи. Спорът е за властови позиции, но се очаква нещата да улегнат. Ще има много сериозен пазарлък и борба за позиции”, посочи Тончев.

Въпреки това, социологът отбеляза, че има един пункт, в който не се очертава споразумение – съдебната реформа и назначаването на хора във ВСС.

„Не виждам формула, по която ще се разберат. Ако има коалиционно споразумение, то ще е след 9 месеца, когато няма и да има нужда от него. Тогава евровотът и изборите в САЩ ще са минали, а геополитическата ситуация ще е друга. Така „сглобката” ще е свършила работата си и ще можем да отидем на избори. Борисов може да се откаже както от споразумението, така и от външния министър”, коментира Тончев.

Според анализа на Тончев, разбирателството между партиите е важно, но също така е от съществено значение да се разрешат спорове като съдебната реформа преди да бъдат обявени предсрочни избори.