Собственик на ранчо в Монтана арестуван за създаване на овце-мутанти

Собственик на ранчо в Монтана арестуван за създаване на овце-мутанти

Артър „Джак“ Шубарт, осемдесетгодишен американец и собственик на отдалечено ранчо в щата Монтана, бе арестуван след скандално откритие за създаване на овце-мутанти. Според данни от Gizmodo, Шубарт незаконно внесъл биологична тъкан от архар Марко Поло – застрашен вид овца, които са под защита както от международни договори, така и от законодателството на САЩ.

През 2013 година Шубарт използвал услугите на учени, за да създаде 165 клонирани ембриона от незаконната тъкан, с която се сдобил. Тези ембриони били имплантирани в овце-майки на ранчето му, създавайки нов вид мутанти. Целта на Шубарт била да има най-големите овце в САЩ, които да бъдат ловувани от богати клиенти на неговото ранчо.

След това Шубарт предлагал животните за трофеен лов на свои клиенти, а дори започнал да продава сперма от мутантите на други ранчота в страната.

„Това беше дръзка схема за създаване на масивни хибридни видове овце, които да се продават и ловуват като трофеи“, заяви помощник-главният прокурор Тод Ким от отдела за околната среда и природните ресурси на Министерството на правосъдието.

Шубарт се изправя пред възможността за до пет години затвор и глоба, която може да достигне до $250 000. Делото срещу него е планирано за юли.