Смрадликата открита като потенциален противораков агент: Изследванията на Медицинския университет във Варна

Смрадликата открита като потенциален противораков агент: Изследванията на Медицинския университет във Варна

Учени от Медицинския университет във Варна разкриват потенциала на смрадликата в борбата с туморни клетки, след като провеждат успешни експерименти. Професор д-р Стефка Вълчева-Кузманова, ръководител на проекта, отбелязва, че растението е известно със своите ползи в традиционната медицина за лечение на рани, благодарение на противовъзпалителното и стягащото действие на листата му.

Въпреки мита, че смрадликата е токсична за вътрешна употреба, изследванията показват, че инфузиите от листата и етаноловите извлеци от дървесината й не проявяват неблагоприятни ефекти при експериментални животни. Освен това, се открива, че смрадликата благоприятно влияе на черния дроб и има потенциал за лечение на язва.

Изследванията със смрадликата водят до изолирането на веществото фустин, което спада към групата на флаваноидите и полифенолите. Този компонент е показал противоракови свойства, като успява да потиска размножаването на клетки от рак на млечната жлеза, кожата и дебелото черво, както и да убива някои от тях.

Проектът, подкрепен от фонд „Научни изследвания“ на министерството на образованието, стартира през 2020 година и цели да изследва фармакологичната активност на фустинът в рамките на три години. Вълнуващата находка може да отвори врати за нови фармацевтични приложения, включително в химиотерапията, но се нуждаете от допълнителни изследвания върху човешки тъкани, за да се потвърдят резултатите.

След успеха със смрадликата, варненският университет продължава серията си изследвания с други растения като черноплодната арония и девесила, които също показват обещаващи медицински свойства.