Скръбна вест! В Софийския зоопарк почина любимата сибирска тигрица Шели на 19-годишна възраст /Снимки/

Скръбна вест! В Софийския зоопарк почина любимата сибирска тигрица Шели на 19-годишна възраст /Снимки/

Тази седмица сърцата на почитателите на животните бяха разкъсани от новината за скръбната загуба на сибирската тигрица Шели в Софийския зоопарк. На 19-годишна възраст, след 18 години прекарани в столичния зоопарк, Шели напусна този свят.

Шели, родена в Чехия, пристигна в София през 2006 година, когато беше само на 9 месеца. С благоприятен и игрив характер, тя бързо стана любимка на всички – от екипа на зоопарка до посетителите. Нейната интелигентност и красота я направиха фаворит на мнозина.

Независимо от атмосферните условия, Шели не се страхуваше да се показва пред посетителите. Нейната силна емоционална връзка с гледачите, особено с Мария Тереза, остава незабравима.

През януари тази година Шели е подложена на ехография и изследвания, които показаха бъбречни проблеми. Въпреки предприетото лечение, напредналата възраст оказа влияние върху здравето й. Състоянието й се влоши последните дни, което доведе до загубата й.

Смъртта на Шели напомня за уязвимостта на дивите тигри по света. За последните 100 години популацията им е намаляла с около 90%, основно поради бракониерството. Шели остава символ на борбата за опазване на тези великолепни животни.

„Ще те помним завинаги, мила Шели. Ти беше посланик на своя вид в зоопарка. Светът загуби един красив и важен дух,“ споделят тези, които се грижеха за нея.

Софийският зоопарк и неговите посетители ще запомнят Шели като истински символ на красотата и уязвимостта на дивата природа.