Скандал в НС за върнатите емигранти с присъди от Западна Европа

Скандал в НС за върнатите емигранти с присъди от Западна Европа

В последно време българската общественост се занимава с интензивни дебати относно връщането на мигранти с криминални  присъди от други европейски държави. Спорове в НС  са се разразили днес  след изявления на различни политически фигури и органи, които защитават различни гледни точки.

Скандалът  за връщането на мигранти с  присъди възниква след новината, че 24 души, които са излежали присъди в Германия, са били върнати в България. Министърът на вътрешните работи, Калин Стоянов, уточни, че тези лица са подложени на контрол от страна на МВР, като активен криминален контингент.

Въпреки това, някои политически фигури изразиха съмнения и критика по повод методите, използвани за връщането на тези лица.

Лидерът на ПГ на ИТН, Тошко Йорданов, заяви, че не е логично мигрантите да бъдат сваляни от самолета с белезници, след като вече са излежали присъдите си и са свободни граждани.

От друга страна, външният министър Мария Габриел подчерта успешното участие на България в Европол и нейното право на глас в Шенгенската зона след години на отхвърляне.

Тя поясни, че връщането на мигранти с престъпни присъди е в компетенциите на МВР, не на Външното министерство.

В същото време, социалистическият лидер Корнелия Нинова изрази загриженост за върнатите мигранти, които са осъдени за сериозни престъпления като убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления и пране на пари. Това предизвика още по-голямо недоволство сред опозиционните партии.

Въпреки разногласията, външният министър подчерта необходимостта от ясна и предвидима политика в областта на миграцията и сътрудничеството с европейските партньори.

Тя обясни, че срещата с посланиците на другите държави беше уведомителна и не цели да поиска разрешение за подписване на спорния меморандум на ПП-ДБ.

Така споровете и недоразуменията около върнатите мигранти с престъпни присъди продължават да предизвикват напрежение и разделение в българското общество и политическия живот.