Сирни Заговезни е!  Традиции и обичаи, които трябва да спазваме и съхраняваме, като народ /Снимки/

Сирни Заговезни е! Традиции и обичаи, които трябва да спазваме и съхраняваме, като народ /Снимки/

Сирни Заговезни, известен също като Големи Заговезни, е денят, който маркира началото на Сирната неделя и е последният ден преди началото на Великия пост, веднага след който християните се отдават на строги пости. Това е време, през което българите практикуват множество традиции и обичаи, които са основа за общност и културно наследство. В следващите редове ще разгледаме някои от най-популярните традиции, свързани с този празник.

Ден за Прощка

Сирни Заговезни е, искаме и даваме прошка | Gabrovo News

Целият ден на Сирни Заговезни е посветен на прошката. Това е време, когато хората посещават близки и роднини, предлагайки им прошка за всички грешки и недоразумения, които може да са имали през изминалата година. Традиционно, по-младите почитат по-възрастните, като целуват ръцете им и изразяват своето уважение. Празничната вечеря е обилна, но без месни ястия, съдържайки сирена, яйца, риба, тутманик, мляко с ориз, орехи, тиква и бяла халва.

 

Хамкане

Какво се прави на Сирни заговезни?

Хамкането е един от забавните обичаи на Сирни Заговезни. В този обичай, възрастни жени закачат парче халва на червен конец и го връзват на тавана. Децата се нареждат в кръг и се опитват да захапят халвата с устата, без да използват ръцете си. Това е игра на бързина и умения, която създава радост и веселие сред участниците.

Заговезнишки огньове

Традициите, които да спазим на Сирни Заговезни

Прескачането на големи огньове е важен обичай, свързан с празника на Сирни Заговезни. Млади мъже събират царевична слама и клони през цялата Сирница, след което на Сирни Заговезни ги подреждат и палят. Вярва се, че пламъците предпазват от градушка и привличат плодородие. Този обичай създава вълнуваща атмосфера и предлага възможност за общество и забавление.

Кукери

Сирни Заговезни е. Време да искаме и даваме прошка

Кукерите са важен символ на българската култура и се свързват с множество празници, включително и Сирни Заговезни. Кукерите носят маски и костюми, изработени от животинска кожа и други материали от природата. Те обикалят къщите и благославят стопаните, вярвайки, че с тяхната празнична игра могат да прогонят злите сили и да предизвикат плодородие за идващата година.

Подготовка за Великденските пости

Сирни Заговезни е и последният ден, в който се консумират храни от животински произход преди началото на Великия пост. От следващия ден, християните се отдават на строг пост, пречиствайки тялото и духа си за посрещане на Великден – най-големия християнски празник.

Сирни Заговезни е време за общуване, радост и традиция. Този празник не само запазва българската култура и наследство, но и създава възможности за семейно сближаване и общностност. Всяка от тези традиции и обичаи допринася за уникалността и красотата на българския фолклор и народния обичай.