Швейцарски инженери показаха обновеният кучешки робот ANYmal, който се самообучава да преодолява препятствия

Швейцарски инженери показаха обновеният кучешки робот ANYmal, който се самообучава да преодолява препятствия

Научният екип от Швейцарския технически университет в Цюрих представи актуализираната версия на кучешкия робот ANYmal, който обещава да промени начина, по който възприемаме роботизираните системи. Новата версия на ANYmal е обучена да преодолява разнообразни препятствия по интелигентен начин, като избира най-подходящия метод за всяка ситуация.

Този робот, моделиран по подобие на куче, използва метода на пробите и грешките, за да се справя с препятствията. Той оценява околната среда и избира подходящият начин за преодоляване на препятствията – било то изкачване, прескачане, пропълзяване под препятствие или комбинация от тези движения. Резултатът е изненадващо грациозен и ефективен робот, който се отличава с неподправената си гъвкавост и мобилност.

ANYmal не само че е предназначен за промишлени и строителни обекти, но и ще бъде полезен при отстраняването на отломки по време на природни бедствия. Това го прави инструмент от първа необходимост за спасителни операции и за инженери, работещи върху различни обекти.

Този напредък в роботизираните системи не само представлява инженерен пробив, но също така отваря врати за развитието на интелигентни машини, които могат да се приспособяват и учат в реално време. В бъдеще подобни технологии може да играят важна роля в различни области като индустриални приложения, изследователски мисии и спасителни операции.