Схема за нерегламентирано придобиване на данни от електронното банкиране разкрита във Варна

Схема за нерегламентирано придобиване на данни от електронното банкиране разкрита във Варна

Специализираните служби в Областната дирекция на МВР-Сливен разкриха схема за нерегламентирано придобиване на данни от електронното банкиране на частни лица. Работата по случая започна след постъпване на сигнали за измамени чрез фишинг имейли и образувано досъдебно производство, под надзора на Окръжната прокуратура в Сливен.

В хода на предприетите действия бе установено, че престъплението е извършено с неправомерно използване на чужд платежен инструмент, данните от който са придобити чрез измама под предлог „Актуализация на приложение за мобилно банкиране“ на електронните пощи на потребители в цялата страна.

Извършителите, на възраст 24 и 26 години, бяха установени и задържани на територията на Варна. Според първоначалните данни, основният „двигател“ в схемата бил 24-годишният мъж. При обиските и претърсванията на адреси и превозни средства са иззети компютърни конфигурации, телефони, флаш памет, ценности и други предмети.

Върховенството на закона беше подчертано от представителите на службите, които призоваха гражданите да бъдат внимателни и предпазливи при съобщаване на лични данни, особено в онлайн средите. Също така, беше направен призив за незабавно съобщаване на подобни случаи на компетентните органи за по-бързо разкриване и предотвратяване на подобни престъпления.