Сериозен бой между ученици цели 20 минути, а учителка наблюдава безучастно мелето – нормално ли е това?

Сериозен бой между ученици цели 20 минути, а учителка наблюдава безучастно мелето – нормално ли е това?

Случва се деца да се сбият. И да го направят в училище, също се случва. Не е добре. А институциите уж се мъчат да вземат мерки, но нищо не се е променило.

 

Но сега няма да говорим за причините, които карат децата да бъдат агресивни. Не че темата не е важна, точно обратното. Но я оставяме за друг материал.

 

Сега ще поговорим за училището и сигурността на нашите деца в тази институция, която би трябвало да възпитава и обучава.

 

Наскоро, след бой в класната стая, ученик от 9 клас на бургаска гимназия бе откаран с линейка в болница.

 

Ще кажете, ами банална история. И ще сте прави, защото насилието наистина у нас се превърна в рутина и вече никой не му обръща внимание. Както се казва, свикнали сме си.

 

Но историята, наред с цялата си баналност, си има и уникална част. И това е, че 20-минутното меле се е разиграло пред очите на учителка. И, според наши достоверни източници, тя не е направила нищо. Просто е наблюдавала как децата се бият и нараняват едно друго.

 

Всички сме родители. И вероятно въпросната госпожа също. Ако нейното собствено дете бе участник, хипотетично, в боя, тя дали би стояла просто така, без да стори нищо?

 

Въпросът, естествено, е риторичен. Но обществото няма нужда от риторика. Давим се ежедневно в нея. И ни е писнало. Ама много ни е писнало.

 

Репортер на admiralbg.net, направи опит да се свърже с г-жа Петя Петрова –  началник регионално управление на образованието гр. Бургас, за да попита дали са уведомени за случилото се и какви мерки са готови да предприемат.

 

Обещали му да отговорят по имейл, след което той наистина получил такъв, но ….

 

Вътре в него нямало нито думичка. Само един линк. Линкът, който води до сайта на РУО Бургас.

Е, последвахме линка и попаднахме на интересна публикация. За съжаление, на фона на събитията, тя изглежда като някакъв фарс…

Сериозен бой между ученици цели 20 минути

 

Как ви се струва това? Какво мислите за този „отговор“?

 

На мен лично ми „звучи“ на нещо от сорта „ Я не ме занимавай!“. Както и на: „Нека да забравим неприятната случка. Нищо толкова не е станало.“

 

Само че… Станало е и още как!

 

Ами, да допуснем отново хипотетично, ако линейката не беше откарала от училището наранено дете, а труп?

 

Може би трябва да изчакаме да се случи и такава трагедия, та чак тогаз да правим каквото и да било?

 

Спокойни ли сте, когато изпращате детето си на училище?

 

И трябва ли да бъде наказана въпросната учителка, която безучастно е наблюдавала боя?