САЩ се подготвят да публикуват нов списък с българи по закона „Магнитски“

САЩ се подготвят да публикуват нов списък с българи по закона „Магнитски“

САЩ ще публикуват нов списък с българи по глобалния закон „Магнитски“ до края на март, съобщи проф. Гергана Йорданова, преподавател в университета „Джордж Мейсън“ и водещ експерт по финансово разузнаване и пране на пари. Тя отклони да спомени конкретни имена от новия списък, но подчерта важността на сериозната работа на американските разследващи органи преди публикуването на такива списъци.

Проф. Йорданова поясни, че България е включена в международни схеми за пране на пари, финансиране на тероризъм и пролиферация. Страната беше включена в сивия списък на държавите с проблеми в борбата с прането на пари през октомври миналата година.

Тя отбеляза, че България вече представи първите резултати от предприетите мерки съгласно екшън-плана за изваждане от списъка, които бяха приети положително. Очаква се процесът на изваждане на страната от сивия списък да бъде завършен в рамките на година.

Сред най-известните българи, които са санкционирани по глобалния закон „Магнитски“, са Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Владислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов, както и бившите директори на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов и Александър Николов.

Санкциите предвиждат блокиране на активите им по света, забрана за влизане в САЩ, както и санкции за онези, които продължават да им сътрудничат.