Сърцераздирателната история на един бесарабски българин загубил жена и дете след руски обстрел на Одеса

Сърцераздирателната история на един бесарабски българин загубил жена и дете след руски обстрел на Одеса

„Това е много тежко за всички нас. Жена ми Анечка много често излизаше през нощта. Подготвяха ресторанти, кафенета, сватби или някакви мероприятия. Тя е декоратор-флорист. И обикновено рано сутринта се прибираше. И като се събудя, по навик поглеждам и си мисля – кога ще се върне. А нея я няма…“

Това каза Сергей Гайдаржи – баща на 4-месечния Тимофей и съпруг на Анна, който оцелява по чудо заедно с малката си дъщеричка след руски удар с дрон на 2 март в Одеса. Дронът порази жилищен блок. Загинаха осем цивилни.

„Исках още да кажа „Благодаря“ на всички добри хора – на този свят има много добри хора. Само в Русия са лоши, всички са терористи, искат да завземат нашите ресурси. А по света има много добри хора. Те искат да живеят в мир. Навсякъде – в Европа, в Америка. Искам да благодаря на хората, които поеха малка частичка от този товар… Той е много тежък… и понякога ми се струва, че… не мога да го нося… раницата е много тежка, но… всички вие помагате на мен, на нашето семейство. Помагате ни да можем да преживеем това. Макар и много мъничко, вие вече облекчихте този товар, за да го направите малко по-лек“.

Сергей, който е бесарабски българин, разказа за случилото се в нощта на нападението и как заедно с момиченцето му се спасяват пред белгийския журналист Бруно Бекман. Разговорът с бащата, изгубил любовта на живота си и своя син – е в църквата в Одеса, където утре ще бъде опелото на момченцето и майката.

„Тук, в тази църква, с Анечка се запознахме, тук свързахме съдбите си. При нас беше любов от пръв поглед, може би ви звучи наивно. Запознахме се през 2020 година, на християнски лагер, общувахме си недълго, две седмици и аз ѝ предложих, казах – защо, защо да се измъчваме, нека се оженим. Имахме прекрасна сватба, тук в тази църква. На погребението сигурно ще дойдат много хора и предлагаха да е в друга, по-голямо църква, но аз и всички роднини в един глас казахме – не, в тази! Тук се венчахме и тя би искала тук да е и погребението ѝ“, разказа през сълзи той.

„На 1 март, в петък, бяхме тук на богослужение с нашия Тимошка, така му казвахме на Тимофей – Тимошка, геврече. И – знаете, хората много се радват на малки деца. После се прибрахме у дома. Петък вечер, всички бяхме много изморени. И аз отидох да спя в другата стая, и моето момиченце ми каза – тате, искам да дойда с теб и дойде с мен. Ние много рядко се разделяхме. Дълбоко заспахме и двамата. Тя беше уморена. Заспа с детенцето в леглото. На нашето легло в спалнята. Детенцето беше ей така, под ръчичката ѝ. Тя го хранеше. Той си има и негово креватче – малко. Но напоследък го вземаме при нас. Тя го слага до нея, за да не става нощно време, да може да го храни. И през онази нощ тя не ме повика“, каза още Сергей.

„Събудих се от един такъв звук – като тътен. Тътен от приближаващия дрон. Нататък думите са излишни!