Само в АдмиралЪ: Чаровният фитенс тренер Даниела Блажева за протеините и аминокиселините, като основен ключ за физическо развитие и производителност в спорта /С

Уникалният бодибилдър Даниела Блажева, с години опит в спортната индустрия, ще сподели ценни знания относно протеините и аминокиселините за спортуващите. Въпреки че тези хранителни вещества се срещат в храната, понякога е трудно да се постигне необходимото количество само с диета, особено при интензивна тренировка.

Значение на протеините и аминокиселините: Протеините са основният строителен блок на мускулите и са от съществено значение за възстановяване и растеж след тренировка. Аминокиселините са основни компоненти на протеините и имат различни функции, включително изграждане и ремонт на тъканите.

Човешкото тяло съдържа повече от 50,000 различни протеини: само в черния дроб има около 1000 ензимни протеини.

Около 1/4 от всички протеини в човешкото тяло съставляват колагена, секретиран от клетки на съединителната тъкан. Те се намират в междуклетъчната матрица, кожата, сухожилията, хрущялите, костите и се състоят от многочислени усукани полипептидни вериги. Това построение осигурява и тяхтната свръхздравина – издържащи на натоварване, 10 000 пъти по-голямо от собственото им тегло.

С участието на протеините се осъществяват растежът и размножаването на клетките. Те са в основата на клетъчните мембрани, регулират и поддържат водния баланс и рН на средата. Кръвните протеини осигуряват онкотично налягане, което задържа течността в кръвоносните съдове и предотвратява натрупване на течност в извънклетъчното пространство.

Засилената протеинова диета допринася за хиперстимулация на нервната система, която постепенно води до невроза.

По-голямото количество на протеини в храната нарушва храносмилането. Първо усилва, а след това забавя секрецията на стомашния сок, който влияе върху усвояването на храната.

Всяка клетка в хода на своята жизнена дейност трябва да изпълнява две основни функции – да извежда продуктите от разпада (отпадъци) и да въвежда хранителнивте вещества- (храна). Тези функции са предназначени за транспортните протеини, които се намират в клетъчната мембрана. Има десетки видове такива протеини. С тях се занимава специална наука – мембранологията.

Транспортните протеини действат като чистачи и куриери. Ако те работят лошо и не изпълняват своите функции, то клетките на тялото от една страна изпитват липса на хранителни вещества за развитието си, а от друга – не могат ефективно да отведат продуктите от разлагането, което води до тяхното натрупване и образуването на канцерогенни вещества. Клетката, в крайна сметка, умира. Всяка секунда в един организъм може да се проявяват милиарди подобни трагедии.

Основните биологични функции на протеиновата клетка:

 1. Ферментираща – ускоряване на химичните реакции в милиони пъти. Има около 2000 ензими. Благодарение на количеството ензими в лизозомите на клетки, превръщането на постъпващите в тях вещества не протичат хаотично, а в добре определени посоки.
 2. Регулаторна – протеиновите хормони, участващи в поддръжката на хомеостазата, които действат върху специфични клетки – мишена. Някои регулаторни протеини изпълняват функциите си, като се свързват към други протеини или клетъчна структура. Регулаторните ДНК-свързващи белтъци, свързващи се в определени моменти на специфичните ДНК участъци, могат да регулират скоростта на отчитане на генетичната информация.
 3. Рецепторна – сигнални молекули (хормони, невротрансмитери) действат на извънклетъчните процеси чрез взаимодействие със специфични рецепторни протеини.

4.Транспортна-транспортирането наспецифични веществаотедин орган къмдруг, както и в клетката.Плазменияталбумин на кръвта пренасямастните киселини ибилирубин, ахемоглобин-02от белите дробоведотъканите.С помощта напротеиннитеносителив клетката проникват глюкоза, аминокиселинийони и други молекули.

 1. Структурна – оформяне и свойства на тъканите (колаген, еластин).
 2. Защитна – имуноглобулини разпознават, свързват и неутрализират чуждите молекули, вируси, бактерии. Комплексът от чужди частици с имуноглобулин се разпознава лесно и унищожава от клетките на имунната система. Защитата на кръвосъсирващата система се извършва чрез образуването на тромби и локализиране на кървенето.
 3. Контрактилна – актин и миозин в скелетните мускули.

При различните заболявания има промяна на протеиновия състав на тъканите. Тези промени се наричат протеинопатии. Разграничават се наследствени и придобити протеинопатии.

Недостигът на елементи, които съставят протеина, възниква по различни причини: липса на участници в диетата, като вегетарианци; нарушение на процеса на разграждане или транспорт на протеина при заболявания на стомаха, червата, черния дроб, панкреаса.

Във всеки случай, тези фактори водят до недохранване на клетките, невъзможност за изграждане на тъкани и органи, нарушена функция на органа и като последствие, първоначално към общите симптоми умора и изтощение, а след това и до промяна в биологията на организма – заболяване.

Според нормите на Световната здравна организация и на Националната академия на науките, един човек, чиято височина е 170 см, трябва да консумира 1 грам хранителен протеин на килограм телесно тегло. Човешкото тяло е перфектно смазана машина, но ако не получава това оптимално хранене, от което имате нужда, тази машина няма да работи правилно. Когато срещнете някого, който ви казва, че не яде риба, птици или животински продукти два пъти седмично, дори само по 85 гр., то веднага можем да кажем, че при него е недостатъчно протеиновото хранене.

В КАКВИ ХРАНИ СЕ СЪДЪРЖА НАЙ-ДОБРИЯТ ПРОТЕИН

Най-добрите продукти, които трябва да бъдат включени в храната за осигуряване на тялото с протеин, не са на всички продукти, съдържащи най-високото количество от него. Необходимо е да се вземе под внимание съдържанието на другите хранителни вещества. Агнешките котлети, например, ни дават 15% от протеиновите калории, но останалите 85% са под формата на мазнини, повечето от които – наситени. Повече от половината от соевите калории се екстрахират от протеина. От тази гледна точка, това е много по-добър източник, отколкото агнешкото, но истинското му предимство е, че останалата част от калориите се съдържате в полезни за нас сложни въглехидрати. В състава на соята се включват наситени мазнини, така че соевата храна може да се нарече идеална, особено за вегетарианци.

Най-лесният начин е да се използва соево тофу, изработено от нейните зърна. Има много разновидности на тофу – меки, твърди и др. Мекото тофу може да се използва в супи, за да им придаде гъста консистенция. Твърдото, напротив, може да се нареже на парчета и да се прибави към зеленчуците за готвене. То е почти без вкус, така че можете да използвате сосове и подправки.

Към продуктите с оптимален състав на аминокиселини се включват яйцата, соята, птиците, рибата, бобът, лещата, грахът. Източниците на протеини от животински произход (особено свинско месо) обикновено съдържат големи количества нежелани наситени мазнини; Напротив, източниците с растителен произход съдържат допълнителни полезни за нас сложни въглехидрати и са съединения с по-малко киселинни свойства от месото.

Аминокиселините и тяхната функция. Защо  наричат някои от тях есенциални? 

Терминът аминокиселина се отнася до структурната единица на протеините и естествените пептиди (по-прости структури от протеините, които са физиологично автономни). Те също са прекурсори на много важни непротеиногенни биологични съединения (метионин, глутаминова киселина и глицин).

Тези, които ни интересуват, са аминокиселините α, или протеиногенните аминокиселини. Можем да разделим този тип молекули в три основни категории:

 • незаменими аминокиселини
 • несъществени аминокиселини
 • полуесенциални аминокиселини

Тази статия ще се занимава изключително с есенциални аминокиселини, тъй като те са важни за нашият организъм, обикновено са интегрирани и са изключително подходящи за хора на вегетарианска или веганска диета.

ЕСЕНЦИАЛНИ АМИНОКИСЕЛИНИ 

Категорията на незаменимите аминокисели включва всички онези, които нашите тела не са в състояние да синтезират автономно (по-специално тяхната въглеродна верига) и поради което ние сме длъжни да придобием чрез храната от диетата ни (полуесенциалните аминокиселини могат да бъдат синтезирани от организма върху него собствени, стига да има достатъчно количество незаменими аминокиселини).

За да протече синтеза на протеин, както трябва, относителните концентрации на незаменими аминокиселини (есенциални) трябва да бъдат оптимални. Ако има липса дори на една от тях (ограничаване на аминокиселината), протеиновият синтез става неефективен (в най-лошия случай) или във всеки случай по-малко ефективен, отколкото има потенциал да бъде.

ОСНОВНИ ФУНКЦИИ 

Без да навлизат в спецификата, есенциалните незаменими аминокисели имат много основни функции:

 • за подобряване на доставката на кислород към мускулите
 • за регулиране на съня – ритъм на събуждане
 • за синтезиране на хормони
 • за стимулиране на синтеза на мускулни протеини (анаболен и антикатаболен ефект) 

За възрастните и зрели хора (и мъже и жени) те са 8 вида:

 1. фенилаланин
 2. изолевцин
 3. левцин
 4. валин
 5. лизин
 6. метионин
 7. треонин
 8. триптофан

Към списъка особено важен е и хистидинът! Друга аминокиселина.

ХРАНИ, КОИТО СЪДЪРЖАТ НЕЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ

Храните, които съдържат достатъчни количества от всички незаменими аминокиселини са месояйцариба и млечни продукти.

Другите храни се характеризират с по-голям или по-малък дефицит на някои от тези аминокиселини, като храни от растения (оттам се подчертава значението на есенциалните аминокиселини за т.нар. вегетарианци – растително израхващи се хора). Например, съдържанието на протеини в зърнените култури липсва лизин и триптофан.

Трябва да се изясни, че месото, млечните продукти и яйцата също съдържат ограничаваща аминокиселина, а именно метионин или триптофан, чиято концентрация все още достига достатъчни нива, за да се осигури синтез на протеин. По този начин добавянето на зърнени храни и бобови растения към вашата диета може да бъде печеливш ход, за да се възползвате максимално от протеиновия си синтез и дори би могъл да го подобрите (разбира се това важи само ако имате здравословна диета, балансирана с правилното обучение)

Във всеки случай не е необходимо да се консумират допълващите протеини в рамките на едно и също хранене, тъй като тялото има ендогенни „резерви“ (вътрешен аминокиселинен склад), за да покрие всички специфични недостатъци. По-долу ще изброя осемте основни аминокиселини, заедно с някои от основните им характеристики. А преди това приложете или запомнете едно единствено нещо:

Балансираното хранене е ключът към крепкото здраве, а не модата около някой вид диета.

ФЕНИЛАЛАНИН

Фенилаланинът е неполярна аминокиселина, участваща в образуването на най-разпространените хранителни протеини. Концентрацията му в кръвта е косвено свързана с усещането за глад чрез понижаване на нивата на серотонин, което води до увеличаване на храната. И накрая, той има функция, потискаща синтеза на меланин, който е отговорен за хипопигментацията на косата, кожата и ириса.

ИЗОЛЕВЦИН 

Изолевцинът е част от разклонена верига на аминокиселините, заедно с L-левцин и L-валин. Той се определя като кетогенна аминокиселина, тъй като продуктите от нейното разграждане включват ацетооцетна киселина, кетон, който тялото може да използва като източник на енергия в ситуации на гладуване, а също така участва в образуването на хемоглобин. Интеграцията на изолевцин може също да стимулира панкреаса да произвежда инсулин, поради което може да се счита за естествено лекарство за хора с диабет тип I и всички спортисти, които се нуждаят от по-големи запаси от гликоген и други аминокиселини в мускулите. Храните, които съдържат най-голямо количество от него, са: агнешко, свинско, пилешко, сушено говеждо месо, салам, сърна, риба тон, боб, фъстъци, сирене от проволон, борови ядки, пармезан, пекорино и яйца.

ЛЕВЦИН

Левцинът е важен за изграждането и поддържането на мускулната тъкан чрез насърчаване на протеиновия синтез (стимулиращ l-Мtor) и е най-важният от трите така наречени аминокиселини с разклонена верига. Той може да се превърне в кетон, като по този начин предпазва мускулите от явлението кетаболизъм, като служи като допълнителен резерв от енергия.

ВАЛИН 

Валинът, третата и последна от разклонените аминокиселини е важен при продължително натоварване или в ситуации на празен стомах, когато имаме дългосрочни и/или високоинтензивни спортове благодарение на непосредствената му бионаличност.

ЛИЗИН

Лизинът участва в производството на Л-карнитин, съединение, което позволява на мускулната тъкан да използва кислорода по-ефективно, подобрявайки поносимостта към стрес и метаболизма на липидите, което позволява използването им като източник на енергия. Той също така играе роля в състава на колагена (фиброзния протеин, който изгражда костите, хрущялите и други съединителни тъкани) и подпомага образуването на антитела, хормони (GH) и ензими. В допълнение, той е необходим за разработване и фиксиране на калций в костите. И накрая, лизинът служи като прекурсор на ниацин (витамин В3), чието допълване има функцията да увеличава така наречената “помпа“ (вазодилатация) по време на тренировка.

МЕТИОТИН

Метионинът участва в синтеза на цистеин, карнитин, лецитин и фосфатидилхолин. Като мощен подкислител в урината,  тази аминокиселина е полезна за контролиране на патогенни бактерии и лечение на някои видове камъни в бъбреците. В медицината се използва за липолитичния си капацитет в рамките на артериите и за лечение на чернодробна стеатоза (мастен черен дроб).

ТРЕОНИН

Треонинът влияе върху процесите на формиране на витамин В12, насърчава храносмилането и също така понижава нивата на холестерола в кръвта, като предотвратява чернодробните заболявания, като така наречените мастни черен дроб (като метионин). На нивото на тъканите той насърчава регенерацията на колагенови протеини и еластин. Използването му в спортни условия има основната функция за предотвратяване на наранявания на сухожилията и мускулите.

ТРИПТОФАН 

В природата триптофанът се съдържа главно в протеини от животни. Възрастните изискват около 250 mg/ден и концентрацията му в кръвта обикновено пада между 10 и 40 mmol/l. Той е предшественик на серотонин, невротрансмитер и мелатонин, вещества, които регулират моделите на сън и бодърстване и поради тази особеност той се използва както в лекарства за предизвикване на сън, така и като антидепресант. В света на спорта, основан на силата и издръжливостта, той се използва за повишаване на толерантността към болката, докато в прецизни спортове увеличава концентрацията, получена от добавки.

ХИСТИДИН 

Накрая, хистидинът е част от много ензимни процеси, както и от образуването на червени и бели кръвни клетки. Той е предшественик на хистамина (молекула, участваща във възпалителни процеси, използвани при алергенни лечения), действа като вазодилататор и изглежда има положителни ефекти в спорта по отношение на издръжливостта.

ЛИПСА НА НЕЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ В ДИЕТАТА

Липсата на всяка от осемте основни аминокиселини води до различни нарушения, които от своя страна могат да доведат до появата на патологични нарушения, особено при вегетарианци и вегани:

 • тези, които страдат от недостиг на лизин, могат да имат проблеми с анемия, косопад, загуба на апетит и в тежки случаи дори пелагра, заболяване, което се проявява с диария и дерматит, а също може да доведе до деменция.
 • децифит на триптофан може да доведе до безсъние
 • липсата на треонин може да доведе до проблеми с кожата и като цяло
 • метионинът в недостатъчни количества причинява натрупване на мазнини в черния дроб
 • недостигът на фенилаланин има последствия като кожни лезии, оток, бавен растеж и слабост
 • дефицитът на левцин причинява намаляване на постната телесна маса поради висок мускулен катаболизъм
 • дефицитът на изолевцин причинява симптоми, подобни на тези на хипогликимия или замаяност, главоболие,  слабост, раздразнителност, умора и депресия
 • все още не са открити проблеми, които се получават изключително от липсата на валин;

ИЗВОДИ

Ами той е логичен – не изпадайте в крайности! Консумирайте разнородна храна, приготвяйте я диетично и тогава ще водите здравословен начин на живот!