Русия върна сталинизма в нов вариант -Путинизъм! ! Руското правителство обяви легендарната  руска писателка Людмила Улицкая за „чуждестранен агент

Русия върна сталинизма в нов вариант -Путинизъм! ! Руското правителство обяви легендарната руска писателка Людмила Улицкая за „чуждестранен агент

Руското правителство обяви известната руска писателка Людмила Улицкая за „чуждестранен агент“, включвайки я в списъка с лица, които смята за предатели и врагове на държавата. Тази стъпка беше предприета поради нейното противопоставяне на войната в Украйна и явната подкрепа за ЛГБТЛ правата.

Людмила Улицкая, 81-годишната литературна икона, живее в изгнание и е ярък критик на режима на президента Владимир Путин. Тя се отличава с яростни  протести срещу авторитарните тенденции на Кремъл през съветската епоха. Решението на руското министерство на правосъдието да я обяви за „чуждестранен агент“ беше обосновано с нейната подкрепа за украинския народ и ЛГБТЛ правата, което според тях представлява „пропаганда“.

Людмила Улицкая, която е дипломиран биолог и автор на 22 творби, се радва на голяма популярност както в Русия, така и в чужбина. Нейният бестселър „Даниел Щайн, преводач“ е преведен на над 30 езика и е базиран на реалната история на полски еврей, който преминава в християнството.

Този ход на руските власти се вписва в тяхната политика на ограничаване на свободата на словото и преследване на независими гласове, което води до все по-голямо напрежение както в страната, така и в международния контекст.