Русия критикува изказването на Байдън, нарекъл Путин „диктатор-убиец“ и „чист разбойник“

Русия критикува изказването на Байдън, нарекъл Путин „диктатор-убиец“ и „чист разбойник“

Русия остро ракритикува изказването на президента на САЩ, Джо Байдън, нарекъл руския държавен глава, Владимир Путин, „диктатор-убиец“ и „чист разбойник“ по време на официално събитие по повод посещението на ирландския премиер Лио Варадкар.

Думите на Байдън бяха цитирани от водещи американски медии, включително телевизия Си Ен Ен.

По време на ежегодния официален обяд по случай Деня на Свети Патрик в Капитолия, президентът коментира военната помощ за Украйна, блокирана в Конгреса на САЩ. Той заяви, че Путин е „диктатор-убиец, чист разбойник, който води неморална война срещу украинския народ“ и призова присъстващите да се противопоставят на него.

Преди това, по време на среща с ирландските вицепремиер, външен министър и министър на отбраната, президентът разкритикува „бруталността на Путин и просто нечовешките неща, които той и неговите войски правят в Украйна“.

Руските власти реагираха официално, като заявиха, че „такива изрази не са от полза за държавните глави“, като подчертаха, че „едва ли Америка може да се гордее с това“. Посланикът на Русия във Вашингтон, Анатолий Антонов, коментира, че това изказване е част от „русофобската линия на Вашингтон“, която цели да „погребе двустранните връзки и да нанесе стратегическо поражение на Русия“.

Тази реакция отразява нарастващото напрежение между САЩ и Русия, особено във връзка с конфликта в Украйна.