Рубрика „Говори онкологът“ с д-р Цветелина Иванова стартира в медия „АдмиралЪ“ : Рискови фактори и превенция на рака

Рубрика „Говори онкологът“ с д-р Цветелина Иванова стартира в медия „АдмиралЪ“ : Рискови фактори и превенция на рака

В медия АдмиралЪ стартира рубрика „Говори онкологът специалист д-р Цвети Иванова“. С нея ще запознаем аудиторията с вичко любопитно свързано с раковите заболявания и тяхното лечение.

Бургас е на едно от първите места по онкологични заболявания в България и тенденцията вместо да намалява се увеличава.

С доктор Иванова ще направим всичко възможно да осведомим нашите читатели за превенцията свързана с този род коварни заболявания, как да постъпваме за да се предпазим, какво да правим, ако бъдем диагностицирани с диагнозата рак и защо не трябва да приемаме болестта, като присъда.

Д-р Цветелина Иванова е дългогодишен специалист по лъчелечение. Завършва с отличие Медицински университет в София. Практикува и се учи с най-големите светила в онкологията в Националния онкологичен център в столицата. Към днешната дата работи в КОЦ-Бургас, където е помогнала на хиляди хора да заживеят нов живот.

Нейното мото в професията е: „Няма невъзможни неща, както няма нелечими болести“.

В днешната статия ще разгледаме Рисковите фактори за развитие на рак и как да се предпазим от това заболяване.

Д-р Иванова, кои са рисковите фактори за развитие на рак?

В проучвания се анализират много различни начини за предотвратяване на онкологичните заболявания като промени в храненето, начина на живот или ранно диагностициране на предраковите състояния. Това са състояния, които не са рак, но с течение на времето могат да се развият в злокачествен процес. Този процес на превръщане на нормалните клетки в ракови се нарича канцерогенеза.

Какво представлява канцерогенозата? 

По време на нея се развиват промени в гените на клетката които управляват процесите растеж, развитие и възстановяване. Нарушават се на нормално протичащите процеси в клетките и те не умират когато трябва ,а на свой ред създават нови клетки, без тялото да се нуждае от тях. 

Нека кажем и за факторите водещи до развитие на канцерогенозата? 

Медицинските специалисти разделят рисковите фактори за развитие на рак на вътрешни и външни. Вътрешните фактори, които причиняват рак, са свързани със системите в тялото.

Нека дадем примери доктор Иванова, за да ни разбере аудиторията по-лесно? 

Например, анормалните нива на хормоните в кръвта могат да причинят рак- ракът на гърда и матка са хормонално зависими процеси. Отслабената имунна система също може да доведе до рак. Наследствените фактори също могат да увеличат риска от развитие на рак. Например, изследванията показват, че унаследяването на определен тип ген предразполага някои жени към развитие на рак на гърдата-BRACА1 и BRACА2 гени.

Какви са тези гени, какво представляват?

При наличие на  мутация в BRCA 1/2 гените клетките в организма не могат да се справят с поправка на повредената ДНК, което повишава риска за развитие на рак на яйчниците и рак на гърдата, но също така са свързани с повишен риск от няколко други видове рак. Освен това наличието на някой генетичени синдроми може да увеличи вероятността човек да развие рак. Например децата със синдром на Даун са изложени на по-голям риск от развитие на определени видове рак като левкемия.

А, кои са външните фактори? 

Външни фактори които причиняват рак, са фактори извън нашето тяло. Тези външни фактори могат да бъдат разделени на две
категории-начин на живот и среда. Можем да контролираме излагането си на много от тези фактори. Излагането на фактори на околната среда може да бъде по-трудно за контролиране от факторите, свързани с начина на живот.

Нека ги изборим? 

Употреба на тютюн — Известно е, че употребата на тютюн и редовното излагане на тютюнев дим причиняват рак на белите
дробове, бронхите, бъбреците и устната кухина. Пушенето причинява между 85% и 90% от всички случаи на рак на белите дробове.
 Диета – Диетата с високо съдържание на мазнини увеличава риска от развитие на колоректален карцином, рак на матката и простатата. Наднорменото тегло (затлъстяването) също е свързано с някои видове рак. От друга страна, здравословното хранене помога да се предпазим от някои видове рак.  Злоупотреба с алкохол – хроничната, тежка употреба на алкохол увеличава риска от развитие на рак на гърдата, устната кухина, черния дроб и хранопровода. Изследванията показват, че рисковете от рак от употребата на алкохол може да са по-изразени при пушачите. Едно финландско епидемиологично проучване на Seppa К и колектив, публикувано тази година в European Journal of Cancer, представя данните, че наднормено тегло и повишена консумация на алкохол са причина за всеки 10-и диагностициран случай с рак. Заобикаляща среда:  Слънчева светлина – ултравиолетовото лъчение от слънцето, слънчевите лампи и солариумите уврежда кожата и може да причини рак на кожата.  Излагане на химикали – Излагането на метали, химикали или пестициди на работното място или удома може да увеличи риска от рак. Азбест, никел, кадмий, уран, радон, винилхлорид, бензидин и бензен са добре известни примери за канцерогени (вещества, които могат да причинят рак).  Радиация – Прекомерното излагане на определени видове радиация може да увеличи риска от рак. Например, излагането на газ радон може да увеличи риска от рак на белия дроб, особено сред пушачите.  Вируси – Някои видове рак, като рак на маточната шийка, могат да бъдат причинени от вируси. Въпреки че вирусите са заразни (разпространяват се от човек на човек), ракът не е заразен. Освен това не всеки, изложен на вируса, развива рак.