Рибари във Варна организират демонстрация срещу липсата на стоянки за лодки – Изискват  бързо решение за пристанище

Рибари във Варна организират демонстрация срещу липсата на стоянки за лодки – Изискват бързо решение за пристанище

Рибари от Варна организираха демонстративна акция на Морската гара, изразявайки своето недоволство от забраната за ползване на над 30 стоянки за лодки по Северното Черноморие. Те настояват за намиране на решение на проблема, който се дължи на опасни съоръжения или такива с неясен статут.

Емил Милев от Рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ поясни, че идеята на акцията е да привлече вниманието на обществеността към проблема, който се пренебрегва вече десетилетия – липсата на рибарски стоянки и пристанища във Варна. Той призова за започване на диалог и изграждане на необходимите съоръжения.

Областният управител на Варна, Андрияна Андреева, обеща формиране на комисия, която да провери състоянието на пристанищата и лодкостоянките. Въпреки това, решението на проблема може да отнеме време, тъй като двата проекта за изграждане на лодкостоянки и пристанище вече се работят от години, но не са завършени.

Представител на рибарски сдружения, Александър Тръпчев, подчерта, че въпреки работата по проектите и сформирането на комисия, процесът ще отнеме време, което ги прави уязвими от закона до тогава.

Ситуацията остава нерешена, но протестиращите рибари и държавни  органи се ангажират да намерят практични и бързи решения за проблема с липсата на стоянки за лодките в региона.