Рекордни цени за пресни картофи по българските пазари пораждат загриженос, гурме картофът чукна 12.50 лв за килограм

Рекордни цени за пресни картофи по българските пазари пораждат загриженос, гурме картофът чукна 12.50 лв за килограм

Продажбата на зеленчуци в столичните пазари на високи цени далеч не е необичайна, но новите ценови рекорди са привлякли вниманието на много хора. Пресните картофи, категоризирани като „лукс“, се продават на невиждана цена от 12 лева и 50 стотинки за килограм. Тези така наречени „гурме картофи“ са на разположение  на пазарите в Пловдив и Варна, като цената им е също висока.

Причините за този ценови скок се коренят във вноса на зеленчуци и текущата ситуация на пазара. Македонският марули и вносните картофи са сред факторите, диктуващи цените. Според информация от производители, значителна част от зеленчуците, включително картофите, се внасят, като това оказва влияние върху цените на местния пазар.

Въпреки това, някои от местните производители се опитват да се адаптират към условията на производство, възползвайки се от оранжерийни технологии. Например в пловдивското село Йоаким Груево производителите са засели 30 декара с пресни картофи, надявайки се да преодолеят предизвикателствата на зимния сезон.

Според производителите, въвеждането на квоти за внос от трети страни може да помогне за защита на българското земеделие, като се регулира конкуренцията в пазара. С течение на времето се очаква, че цените на зеленчуците ще спаднат с настъпването на сезона и появата на повече родни продукти на пазарите.