Размазаха с чук съветник на Навални пред дома му, подозират ръката на Кремъл

Размазаха с чук съветник на Навални пред дома му, подозират ръката на Кремъл

Литовската полиция разследва нападение с чук срещу Леонид Волков, близък съветник на покойния руски опозиционер Алексей Навални, което се случи пред дома му във Вилнюс. Волков беше атакуван със сълзотворен газ и чук, като резултатът беше счупена ръка, синина на челото и рана на крака. Нито един заподозрян не е бил идентифициран до момента.

Леонид Волков, бивш началник на офиса на Навални и активист срещу руското правителство, е известен със своите остри обвинения срещу президента Владимир Путин. Той е бил във връзка с различни антиправителствени протести и кампании за освобождаване на Навални от затвора. Нападението срещу Волков идва след смъртта на Навални и преди президентските избори в Русия.

Реакциите на международно ниво са били остри, а посолството на САЩ в Литва  изразява шок и подкрепа за Волков. Литовският външен министър нарече инцидента шокиращ и настоя на отговорност за извършителите.

Нападението срещу Волков идва в контекста на напрежение в руската политика, като Путин е вероятен победител на предстоящите президентски избори поради липсата на истински опозиционни кандидати. След броят на руските опозиционни активисти, които намират убежище в Литва, се увеличава напрежението между Москва и Вилнюс.