Рак на белия дроб: Симптом ли е дрезгавият глас?

Рак на белия дроб: Симптом ли е дрезгавият глас?

Експертите твърдят, че практически няма симптоми, които да сигнализират за рак на ранен етап.

Как се проявява ракът на белия дроб зависи от различни фактори: етапа на развитие на тумора, местоположението му в белия дроб, нарушенията, които причинява и т.н.

 

Ракът на белия дроб може да се маскира като различни заболявания.

Например, понякога изглежда като дълготрайна пневмония, която е трудна за лечение.

 

Нарастващият тумор може да причини кашлица, отделяне на лигавица или мукопурулентна храчка. Понякога в храчките има примес на кръв – това се случва, когато лигавицата на засегнатия бронх се възпали.

Такива пациенти изпитват болка в гърдите, задух и … имат дрезгав глас.

 

Симптоми на рак на белия дроб на различни етапи от развитието на болестта

Прогресията на симптомите при рак на белия дроб варира значително между пациентите. Това зависи от характеристиките на процеса, скоростта на неговото прогресиране, размера и местоположението на злокачествените новообразувания, възрастта и общото здравословно състояние на пациента и други фактори.

 

При недребноклетъчния рак на белия дроб могат да се разграничат следните характеристики на клиничната картина в различни стадии на заболяването:

 

В първия стадий обикновено няма никакви симптоми или те са незначителни и човек не им обръща внимание.

 

Във втория етап може да се появи кашлица, хемоптиза и болка в гърдите. Апетитът на пациента намалява и той чувства повишена умора.

 

На третия етап тези симптоми се засилват и могат да бъдат придружени от задух.

 

На четвъртия етап симптомите са най-изразени. Притеснителна упорита болезнена кашлица, силна болка в гърдите, силен задух. Пациентът постоянно изпитва силна слабост, апетитът му намалява и той губи тегло. Появяват се симптоми, свързани с далечни метастази.

 

Симптоми на рак на белия дроб с метастази

Някои признаци на рак на белия дроб могат да показват, че вече са се появили далечни метастази:

 

Изразена загуба на тегло – повече от 4,5 кг

Болка в костите и гръбначния стълб, която се засилва в покой и през нощта

Признаци на метастатично увреждане на мозъка: главоболие, замаяност, слабост, конвулсии, припадък

Дрезгав глас

Увеличени подкожни лимфни възли

Плеврален излив – натрупване на течност около белия дроб между слоевете на плеврата

Уголемяване на черния дроб

Неврологични разстройства: слабост и намален мускулен тонус, изтръпване на различни части на тялото, намалена чувствителност

Промени в кръвните изследвания: понижение на хематокрита (процент на кръвните клетки) по-малко от 40% при мъжете и по-малко от 35% при жените, повишаване на нивата на алкалната фосфатаза.

 

Специално за читателите на АдмиралБГ, журналистът Янчо Николов, се свърза с онколога д-р Цвети Иванова, която има дългогодишен опит с диагностицирането и лечението на коварната болест.

Онкологът д-р Цвети Иванова

Д-р Иванова, как започва развитието си ракът на белия дроб?

 

Ракът на белия дроб започва развитието си, когато здрави клетки в белия дроб се променят в злокачествени и започнат да се делят безконтролно, формирайки новообразувание. Белодробният рак може да се появи във всяка част на белия дроб.

 

Какво говорят статистическите данни?

Според статистиката, се откриват над 1 000 000 нови случая в света ежегодно, като в България те са около 4000. Смъртността от този рак е над 90%. Съотношение мъже/жени е 3:1, 70 % мъже : 30 % жени. Средната възраст е под 60 г (30-83г).

Като хистология- 80% от случаите са недребноклетъчен. Симптоматиката е оскъдна и нетипична, като обикновено се проявява при напредване на процеса, в ранен стадий диагноза се поставя рядко и обикновено е случайно. Лечението въпреки развитието на медицината е малко ефективно.

За какви симптоми трябва да следим най-вече?

Най-честите симптоми са:

 • Упорита кашлица
 • Гръдна инфекция ,която се появява често, пневмония
 • Затруднено дишане или задух
 • Хрипове
 • Кръвохрак
 • Болка в гръдния кош или рамото, която не отминава
 • Дрезгавост или спадане на гласа – възвратният ларингеален нерв има косвен път през тялото, като левият му край преминава през гръдната кухина близо до левия бял дроб.

Туморите в левия бял  дроб могат да притиснат нерва, причинявайки дрезгавост или повтаряща се парализа на същия нерв. Туморите на десния бял дроб, по-рядко ,но също могат да доведат до парализа на нерва.

Неспецифични симптоми са – температура, загуба на апетит и тегло, умора.

Симптоми при метастази:

 • Затруднено дишане
 • Болка в костите
 • Болка в корема и кръста
 • Главоболие
 • Отпадналост
 • Припадъци
 • Говорни затруднения
 • Синдром на Хорнер- представлява увреда на симпатиковите нервни влакна,инервиращи окото и се характеризира с поява на птоза(спадане на горния клепач),миоза(свиване на зеницата на окото) и енофталм(хлътване на очния булб)
 • Вена кава синдром- сбор от симптоми които се наблюдават когато тя е частично блокирана

Тумори разположени във върховата част на белия дроб предизвикват болки, промяна в кожната температура, отслабване на мускулатура на рамо и ръка.

 

Ако забележите някои от гореописаните симптоми, незабавно се свържете със специалист. Откриването на болестта в ранен стадий е много важно и може да спаси човешки живот.