Пуснаха телефона на ученичка в сайт за порно услуги, засипват я с неприлични обаждания

Пуснаха телефона на ученичка в сайт за порно услуги, засипват я с неприлични обаждания

18-годишна ученичка стана жертва на онлайн тормоз след като нейният телефонен номер беше разпространен във затворена група в приложението „Телеграм“, където потребителите споделят порнографски материали. На номера й започнали да пристигат десетки нежелани съобщения и обаждания, след което на момичето били изпращани снимки и съобщения за сексуални услуги, които тя не предлага.

Според разказа на потърпевшата, снимката ѝ е била открадната от профила ѝ във Viber, но тя няма представа кой може да е извършил това. Ученичката се обърнала към ГДБОП, но оттам й казали, че няма как да й помогнат и единствено може да блокира всеки, който й се обади.

В реакция на случая, Яна Алексиева от Националния център за безопасен интернет призова потърпевшата да се свърже с тях за съдействие.

„За съжаление, това не е единичен случай. Ние като Център за безопасен интернет можем да помогнем. Призовавам я да ни пише или да се обади на телефон 124 123, за да може да ѝ съдействаме, да опишем този случай. Ние работим с „Киберсигурност” и ГДБОП и ще предадем сигнала“, заяви тя по телефона за АдмиралЪ“.

Според Яна Алексиева, след подаване на писмен сигнал с помощта на Центъра, ще бъде започнато разследване заради разпространението на лични данни.