Протест в Харманли срещу центъра за мигранти: Нарастващо напрежение и искане за промени

Протест в Харманли срещу центъра за мигранти: Нарастващо напрежение и искане за промени

Жители на Харманли се събраха днес в масово митинг-шествие, изразявайки неудовлетворението си от настоящата ситуация около центъра за мигранти в града. Центърът, който е най-големият в страната, по данни на силовия министър Калин Стоянов, настанява над 1100 чужди граждани.

В продължение на изминалите месеци в Харманли се провеждат редица протести, като основните искания включват настаняването предимно на семейства, а не само мъже, както и превръщането на бежанския център от затворен в отворен тип.

Инциденти, като този през януари, когато 20-годишен сириец пострада след сбиване между обитатели на центъра, допълнително засилиха напрежението. В резултат на това броят на екипите на Жандармерията в района беше увеличен, а мерките за сигурност около центъра бяха затегнати.

Преди седмица нови случаи на напрежение с мигранти подтикнаха общината на Харманли да подготви подписка, с която ще искат да бъдат приемани по-малко бежанци.

Ситуацията продължава да се развива, като остава да се види какви ще бъдат следващите стъпки както от страна на местната общност, така и от компетентните институции.