Приднестровието призова Русия за помощ срещу икономическа блокада от Молдова

Приднестровието призова Русия за помощ срещу икономическа блокада от Молдова

В парламента на Приднестровието, международно непризнатата „република“, отцепила се от Молдова преди десетилетия, се изразиха опасения и призоваха Русия за помощ поради „икономическа блокада“ и страховете, че регионът може да бъде превърнат в „гето“.

Те също така изразиха загриженост, че напрежението около територията може да доведе до нова точка на възпламеняване в конфликта между Москва и съседната Украйна.

Представителите на Приднестровието обвиниха молдовското правителство в провеждане на „икономическа война“ в региона, като блокирало вноса, който е от критично значение за икономиката им.

В приета днес резолюция те се обърнаха към двете камари на парламента в Москва, призовавайки за предприемане на мерки за защита на Приднестровието и отчитайки факта, че на територията му живеят поне 220 000 граждани на Русия.

В отговор, молдовското правителство коментира, че няма опасност от ескалация и дистабилизиране на региона. През 2005 година Кишинев обяви Приднестровието за автономна област, но то продължава да бъде част от територията на Молдова.