Президентът на Украйна: Руската авиация извършва терористични актове в селата на границата, необходимо е подсилване на въздушната отбрана

Президентът на Украйна: Руската авиация извършва терористични актове в селата на границата, необходимо е подсилване на въздушната отбрана

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, заяви, че руската армия се опитва да унищожи селата по границата между Украйна и Русия. Той отбеляза, че от началото на март месец руската авиация е извършила над 200 бомбардировки само в района на Суми, насочвайки се към селата, градовете и цивилната инфраструктура. Зеленски подчерта необходимостта от подсилване на въздушната отбрана на Украйна, за да се предотвратят подобни терористични атаки.

Тази изява идва в контекста на съобщения за превземане на село Орловка от страна на Русия, което е изграден  опорен пункт на украинската армия след падането на град Авдеевка.

Въпреки твърденията на руското външно разузнаване за предстоящото изпращане на 2000 френски военни в Украйна, Френското министерство на отбраната ги опроверга като дезинформация от страна на Москва.

В среднощното си обръщение, президентът Зеленски благодари на САЩ и Германия за новите пакети военна помощ за Украйна и подчерта необходимостта от укрепване на въздушната отбрана на страната. Той изрази загриженост за безопасността на украинския народ пред терористичните актове, извършвани от руската авиация в селата на границата.