Преговорите в сглобката на финалната права, разбраха се кои министерски глави да паднат и как да поделят държавата

Преговорите в сглобката на финалната права, разбраха се кои министерски глави да паднат и как да поделят държавата

На финален етап се намират преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ относно състава и структурата на предстоящото правителство. Срещите, които се проведоха на лидерско ниво, обсъждаха разпределението на министерските кресла и персонални назначения.

Информационни източници на АдмиралЪ в народното събрание уведомяват, че има съгласие за смяна в четири министерства – здравеопазването, иновациите и растежа, туризма и енергетиката. Въпреки това, се разглеждат възможности за смени и в други ведомства.

Още не е постигнато съгласие за титуляра в Министерството на външните работи, но са проведени разговори за възможната роля на Николай Денков като вицепремиер и министър по европейските въпроси и сигурността.

Въпреки критиките, министрите на финансите и отбраната – Асен Василев и Тодор Тагарев, запазват постовете си. Спорове също се водят относно министрите на вътрешните работи и електронното управление, като ГЕРБ настоява за запазването на Калин Стоянов и Александър Йоловски.

Сред другите въпроси, които се разискват, е и статутът на ДПС и нейното участие в номинациите за регулаторни органи с изтекъл мандат.

Преговорите продължават с цел Мария Габриел да представи готов състав и структура на Министерския съвет при получаване на мандата от президента Румен Радев.