Председатялт на съюзана артистите Христо Мутафчиев пред АдмиралЪ: Настъпи времето, когато публиките в театъра искат да гледат качествени, класически и сериозни  постановки

Председатялт на съюзана артистите Христо Мутафчиев пред АдмиралЪ: Настъпи времето, когато публиките в театъра искат да гледат качествени, класически и сериозни постановки

Христо Мутафчиев, председател на „Съюза на артистите в България“, заяви днес пред репортер на АдмиралЪ, че публиката изявява нарастващ интерес към качествения театър. Той изрази мнение, че е настъпило време за промяна в тенденциите и избора на заглавия, като подчерта важността на класическите и сериозни произведения, които имат потенциал да привлекат аудиторията.

Мутафчиев посочи, че театралната сцена преживява трансформация, сравнима с развитието на човешкия живот, като аналогия използва сравнение с развитието на човешкото детство. Той подчерта важността на растежа и зреенето на театъра, като изрази надежда за развитие и просперитет в бъдеще.

Според Мутафчиев, театралната аудитория се увеличава не само в столицата, но и извън нея, като този интерес е забелязан особено в провинциалните театри. Той подчерта важността на театъра да провокира мислене и рефлексия у зрителите, като цели да ги вълнува и да ги кара да се замислят върху въпросите, които театралните произведения повдигат.

Мутафчиев представи и Концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) – „Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства“. Тази концепция предвижда оборудване и обновяване на осем театъра в страната.