Повишение на главния следовател по делата срещу Навални,  повдига вълни от критики срещу диктатора Путин

Повишение на главния следовател по делата срещу Навални, повдига вълни от критики срещу диктатора Путин

След като Роман Видюков, който беше главният следовател по делата срещу опозиционера Алексей Навални, получи повишение, вълнения и критики се надигат в руското общество. Според източници Видюков е назначен за заместник-ръководител на Главния следствен отдел на Следствения комитет на Руската федерация.

Информацията за повишението на Видюков бе разкрита от директора на Фонда за борба с корупцията, Иван Жданов, който коментира ситуацията като „още един скандален ход в управлението на делата около Навални“. Жданов публикува снимка на документ, подписан от Видюков, който потвърждава новата му длъжност.

Кариерата на Видюков започва през 2009 г. във Волгоград, когато през 2014 г. бивш ръководител на профсъюзите е осъден на девет години затвор, а Видюков е повишен в полковник. След това той е преместен в Москва, където участва в разследването по делата срещу бившия министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев и ръководителя на Серпуховска област Александър Шестун, които получават дълги присъди.

Видюков получава медал на ордена „За заслуги към Отечеството“ II степен от руския диктатор Владимир Путин през 2021 г. Това повишение идва след смъртта на Навални през февруари тази година в затвора, където той изтърпяваше присъда от 19 години в колония със специален режим по дело за организиране на „екстремистко съобщество“.

Повишението на Видюков предизвика обсъждания за неговата роля в делото срещу Навални и за правовата система в Русия като цяло. Критици отбелязват, че неговото повишение е част от широката кампания за подкрепа на правителството и подкрепа на авторитарния режим на Путин. Неизвестно е какви ще бъдат последствията от това ново назначение в правовата система на Русия и за бъдещето на политическите преследвания в страната.