Политическият анализатор и PR Нидал Алгафари пред АдмиралЪ: Политическата криза в страната, при всички случаи печелят ГЕРБ и Борисов

Политическият анализатор и PR Нидал Алгафари пред АдмиралЪ: Политическата криза в страната, при всички случаи печелят ГЕРБ и Борисов

Политическата сцена на страната е в  криза и напрежение, въпросът за бъдещето на властовата коалиция се превръща в основен фокус за обсъждане.

Скандалите и острият обмен на реплики между ключови фигури от ППДБ, ГЕРБ и СДС навеждат въпроса дали сегашната коалиция ще устои или предстои разпад. Дали ще видим нови избори и какви ще бъдат техните последици – това са въпроси, които засягат всички слоеве на обществото.

За да разберем по-добре текущото положение и перспективите за бъдеще, ще разговаряме с политическия публицист, пияр и анализатор Нидал Алгафари. Той разполага със значителен опит и експертиза в политическата среда и може да ни предостави ценни инсайти относно развитието на събитията и възможните сценарии за бъдеще.

Господин Алгафари, как виждате Вие политическата обстановка в страна? Това непрестанно противопоставяне в сглобката, няма ли да доведе до разглобка? 

Виждам в момента, че лидерите на политическите формации в страната се упражняват на нагрубяване на опонента. Нищо, кой знае, какво по-различно от това, което е било досега. Не виждам някакво кой знае какво напрежение. Логично е ГЕРБ начело с Бойко Борисов да имат претенции, защото в ситуацията в която са имат поне 5 варианта, при които могат да продължат да участват в политическия живот и игра.

Какво ще кажете за Промяната? Те нямат ли резервни ходове? 

Не, те имат един единствен ход , да се съгласят на компромиси иначе отиват зад борда, както се казва. Иначе в държавата всичко е спокойно и не виждам някакво напрежение от където и да било.

Значи не прогнозирате избори 2 в 1? Мнозина българи вече си мислят, че отиваме точно в тази посока? 

И това е варинат до който може да се стигне, но смята, че са достатъчно опитни вече в политиката от Продължаваме промяната, а и зад тях стоят от Да, България, които са много по-опитни от тях, за да разберат, че при евентуални нови избори, резултатите от тях няма да са такива, каквито бяха досега. И те ще понесат по-голямата тежест от всичко това, което се случи в така наречената сглобка, при която техните избиратели бяха излъгани. Защото те ги избраха и изпратиха в НС да изчегъртат ГЕРБ, да изчегъртат ДПС, да ичегъртат Делян Пеевски и Борисов, а не да се прегръщат с тях и да им сядат в кутовете. Те не направиха нищо от това за което бяха изпратени там. Затова и ще понесат много тежки електорални щети.

Успяха да изкарат Борисов от полиутическата изолация поне. Не мислите ли, че именно те спомогнаха Борисов да се завърне на бял кон в политиката? 

Според мен Борисов не е излизал от политическия живот, камо ли да бъде в изолация. Това, че имаше напрежение, което му беше създадено основно от президента Радев, чрез създаването на ПП Продължаваме промяната, чрез издигането на Кирил Петков и Асен Василев на такива високи позиции, хора, които са случайници. Познати от митингите по които ходеха да протестират.Но те не успяха да направят нищо по-различно от това, което си беше за някакъв период от време, а за един кратък момент се опитаха да очернят Борисов и политическите партии ГЕРБ-ДПС, но само моментно. Видя се, че партии, които са системни не може да бъдат изчегъртвани по този начин, както си го беше въобразил Радев и неговите шарлатани, които той нарече.

Разбираемо е шарлатаните да понесат последствията от едни извънредни избори, но няма ли да ги понесат и ГЕРБ-ДПС, които също се гушнаха с тях, при това бяха в един момент доста компрометирани? 

Не, според мен няма да понесат, защото хората, които са симпатизанти на политическа партия ГЕРБ и тези на ДПС бяха в много голям стрес от това, което се опита Радев заедно с хората от Промяната , Да, България и други да нанесат, като щети на ГЕРБ-ДПС и имаха опасенията, че едва ли не Бойко Борисов ще се огъне, ще падне на колене и че няма да може да стане. Но това не стана и всички негови действия до момента са в рамките на разумната политика.

Нека обобщим за нашите читатели, в крайна сметка, какъв изход прогнозирате? 

Много е трудно да предвидя, защото вариантите са различни. Но партия ГЕРБ имат между 4 и 6 варианта, които биха ди докарали до по-добра позиция от ПП-ДБ. А другата страна има само един. Да останат на тази позиция на която са, а не да паднат надолу. Това са вариантите на които трябва да се съгласят за пропорционално разделение на властовите ресурси в държавата, според електоралното присъствие в НС. Друг вариант е  да се създаде ново мнозинство в което да участват ГЕРБ-ДПС-БСП-ИТН-4-мата от Възраждане, но без Промяната. Не виждам да има, кой знае какви тежки търкания по между им, плюс това виждат, че започват да се обединяват около фигурата, която дразнеше опозицията. Това е господин Тагарев. Оказва се, че се върви в някаква малко по-различна посока . Отделно от това има варинат, при който да се отиде на избори, като при тях съотношението, което се очертава много вероятно да направят ГЕРБ-ДПС  да направят правителство с някоя от другите формации, без Промяната. Има и още един вариан, да се окаже, че хората от Да, България, осоебо тия, които са близки до генерал Атанасов да преценят, че е по-добре и за тях и за държавата да подкрепят едно правителство на ГЕРБ, отколкото да отидат в една спирала от избори, в която не се знае, дали ще получат същия процент народни представители с техния омаломощен и намалял електорат. Защото, те получиха повече народни представители отколкото им се полагаше.