Полицейският профсъюз в Германия призовава за изменения в законопроекта за легализиране на канабиса

Полицейският профсъюз в Германия призовава за изменения в законопроекта за легализиране на канабиса

Полицейският профсъюз в Германия призова Бундестага да внесе изменения в законопроекта за частично легализиране на канабиса преди неговото утвърждаване, като закон и влизането му в сила на 1 април, съобщи ДПА.

Заместник-председателят на профсъюза Александер Пойц изрази загриженост, че законът не предвижда преходен период, което може да предизвика правна и оперативна несигурност. Профсъюзът иска законопроектът да бъде изпратен до комисията за посредничество, за да се изяснят неразрешените въпроси, включително влиянието на употребата на канабис върху движението по пътищата и начините за установяване на консумацията при шофьорите.

Според законопроекта, приет от Бундестага, пълнолетните ще могат да притежават до 25 грама канабис за лична употреба на обществени места, а до три растения ще бъдат разрешени за отглеждане у дома.

Въпреки това, говорителят по здравната политика на групата на Зелената партия в Бундестага Янош Дамен призова правителствата на федералните провинции, където партията участва в управляващата коалиция, да се обявят против сезирането на комисията за посредничество.

Тази инициатива предизвика разногласия сред политическите сили в Бундестага, като някои смятат, че ако законопроектът бъде изпратен до комисията за посредничество, той може да бъде отхвърлен, което ще представлява провал за инициативата за легализиране на канабиса в страната.